Google i street art
KULTURA · art

Institut za kulturu u okviru kompanije Google predstavio je svoj najnoviji projekat – Street Art Project, kao rezultat činjenice da ulična, ili street art umetnost ima tendenciju da iščezava sa zidova, jer je takva njena priroda. Google je na sebe preuzeo posao da radove čuva u bazi podataka, kao i da napravi svojevrsni sistem pretraživanja street art radova prema autorima i lokacijama. Fotografije radova biće locirane zahvaljujući street view kamerama, kao i kroz prijave umetnika i kulturnih institucija.

Ispred Google instituta za kulturu oglasio se direktor Arnit Sood i rekao da je njihov cilj da svet pretvore u jedan veliki galerijski prostor na otvorenom, a na vama je da galeriju i sami isprobate. Od murala u Atlanti do grafita u Tunisu projekat će čuvati i omogućavati pristup velikom broju radova (trenutno se govori o više od 5 hiljada) koje ćete putem interneta moći da gledate. Početna ideja je delimično bila inicirana činjenicom da se street art dela ne zadržavaju dugo na zidovima ulica, i da ih takva situacija bitno razlikuje od bilo kog rada koji ima priliku da bude izložen u galerijskom prostoru. Njihova prednost, sa druge strane leži u tome da onaj koji posmatra street art delo ne mora da previše razmišlja o kontekstu, jer je rad smešten upravo tamo gde je autor imao ideju da delu da šire i univerzalnije značenje, dakle rad je u svom prirodnom okruženju.

U istočnom delu Londona, serija radovaOtvori galeriju
Kalle Mattsson Umetnost kombinovanja u slobodno vreme Grafike fudbalera Stilizovane ilustracije fudbalera "Robokap" Večne ’80. u LEGO stilu Sandra Suárez Sandra Suárez: Svakog dana po jedna kreativna maska · ·