1245x700
U VAZDUHU · urban flash

Nedavno smo pisali kako je genetika povezana sa tim da li nam se kafa sviđa ili ne, a sada je otkriveno kako njena gorčina i te kako ima veze sa tim. Istraživanja su pokazala da oni ljudi sa najvećom osetljivošću na gorak ukus konzumiraju najviše ovog toplog napitka.

Pronalaženje onoga što nam prija često podrazumeva da ispitamo čak i ono što nam ne deluje previše privlačno. Zahvaljujući tome nas ponekad najviše mame one supstance koje uopšte ne bi trebalo da nam prijaju. Od pet osnovnih ukusa, gorčina bi trebalo da nas odbije u svakoj namirnici jer je ona u prirodi često pokazatelj otrovnosti. To naravno nije uvek tačno, jer su na primer karfiol i prokelj veoma zdravi, ali samo u ograničenim količinama.

Naučnici su otkrili da se slična privlačnost i zavisnost javlja kod kafe, koju često više konzumiraju oni koji inače vole slatke stvari. Osetljivost na gorčinu omogućava da se njen ukus doživi na poseban način, ali tu postoji još jedan faktor – kofein. Mnogi kafu konzumiraju zbog efekta koji on ima na njih, ali je veoma moguće da je sve jedna skoro pa uslovna reakcija na to što organizam dobija iz kafe. U tom smislu, ispijanje ovog napitka ne postaje uživanje, već bezuslovna draž koju doživljavamo kao uživanje. Da li i koliko vi uživate u kafi?


collage Koji ste lik iz popularnih serija na osnovu horoskopskog znaka? naslovna Ovako izgledaju moderne veštice unlikely-traits Koje osobine pomažu muškarcima da im se „posreći“ 00-story-giving-thanks Kako biti zahvalan (kada vam se čini da je svet otišao dođavola)? · · ·