pexels-photo-129062
KULTURA · knjige

Zaboravili ste da ponesete knjigu na godišnji odmor? Ne morate da brinete. Velike su šanse da ćete pronaći ostavljenu knjigu prethodnog gosta sobe u kojoj odsedate.

Lanac hotela Travelodge je otkrio koje knjige gosti najčešće zaboravljaju u njihovim objektima širom sveta i njihova lista uključuje neke zaista zanimljive naslove.

Na vrhu liste zaboravljenih knjiga u hotelima nalazi se antiutopijski roman Sluškinjina priča kanadske spisateljice Margaret Etvud, po kome je napravljena istoimena popularna serija. Osim zaboravnosti, kao glavni razlozi ostavljanja ove knjige po hotelima navodi se činjenica da je priča suviše depresivna za neke ljude koji su zbog toga odlučili da ne nastave da je čitaju. Veruje se, međutim, i da je knjiga toliko uzbudljiva i intrigantna da su je neki turisti pročitali pre kraja odmora, smetnuli s uma i zaboravili da je spakuju nazad u kofer.

Drugi bestseleri koji su našli svoje mesto na listi su Devojka iz voza Pole Hokins, Oštri predmeti Džilijen Flin, To Stivena KingaHari Poter i Kamen mudrosti Dž. K. Rouling. Verovatno ste primetili da su svi ovi naslovi relativno skoro bili pretvoreni u veoma popularne filmove ili serije.

Osim romana, ljudi veoma često u sobama ostavljaju i slikovnice i druge dečje knjige, što je sasvim razumljivo, a zanimljivo je da se među 20 najčešće zaboravljenih knjiga po hotelima nalazi i Trampov priručnik za biznismene pod nazivom Umetnost pregovaranja.


gettyimages-931925212-1535967375 Koje romane rado čita glumica Ema Votson? 160121_obama-1250x650 Barak Obama preporučuje 5 knjiga koje je čitao ovog leta Prilog istoriji radosti prednje korice City letnja preporuka #49: Roman „Prilog istoriji radosti“ Ratke Denemarkove Laguna nove knjige Lagunina letnja osveženja ·