Pivopija
PULS GRADA · gastro

Kreativnost i želja da se s uživanjem radi i stvara doveli su do novih širina ukusa i lepote izbora. Reč pivo dobila je šire značenje. Ljubitelji najpopularnijeg napitka raduju se aromama i svežini iznenađenja, dok oni koji „ne vole pivo“ shvataju da su tek zagrebali površinu. Craft pivare odgovorne su za pivsku revoluciju koja se širi svetom – na sreću, Beograd je na mapi

Craft pivo nastalo je u malim, nezavisnim  mikropivarama čiji je većinski vlasnik sam pivar, proizvodnja manufakturna, a pristupa joj se s mnogo pažnje.

Pioniri tvrde da je nastalo kao simbol otpora prema velikim korporacijama koje su u fokusu imale profit a ne proizvod.

Najbliži prevod izraza craft beer, Handwerk Bier ili cerveza artesanal, bio bi zanatsko pivo. Ipak, usvojili smo engleski izraz, možda i najprikladnije, jer s tog govornog područja i kreće talas eksperimentisanja i pivskih stilova koji su do skoro bili nezamislivi. Početak zanatskog pivarstva povezuje se sa SAD i Karterovim zakonom iz 1978. godine kojim se dozvoljava kućna proizvodnja malih količina piva i vina.

Iz užitka i radoznalosti

Suština takvog, kreativnog i brižljivo stvaranog piva, jeste da odmiče od mainstreama. Na prvom mestu je kvalitet, a ne količina koja se proda. Skoro po pravilu nastaje iz strasti za kuvanjem piva i kreativnog uma, kombinacija koja dovodi do raznolike ponude i nepresušnog izvora ukusa.

Temelje craft pivarstva čine homebrewing – kućna proizvodnja piva, mali kapaciteti mikropivara, lako kontrolisane faze proizvodnje, kreativnost, žeđ za stalnim usavršavanjem i otkrivanjem novih sastojaka i kombinacija, i uživanje u finalnom proizvodu.

Craft je…

Kao i sve kad uzme maha, i izraz craft pivo izašao je iz svojih prvobitnih okvira i izrastao u polemike kako ga tačno i precizno definisati. Mnoge mikropivare, proizvodivši kvalitetno pivo, razvijale su se i rasle. Biznis je cvetao, ali nisu sve menjale recepture i ukuse. Da li je onda njihovo pivo i dalje craft?

Pivski eksperti problematici bi prišli iz različitih uglova. Jedni kao suštinu vide radost eskperimentisanja, drugi transparentnost sastojaka, dok treći brižljivo mere veličinu pivare i fokusiraju se na način proizvodnje. Ono što je zajedničko i neoborivo kako god da se definisanju craft piva pristupi, jeste: kvalitet i lični pečat.

Vrste piva

Suština zanatskog piva je u eksperimentisanju i traženju novih ukusa. Ipak, nekoliko stilova su se izdvojili kao vodeći. Većina craft piva su ejlovi (ale), za razliku od šire rasprostranjenog i uglavnom industrijski proizvedenog lagera. Ejlovi su piva takozvanog gornjeg vrenja, karakteristične voćne i alkoholne arome i intenzivne fermentacije, različitih boja – od bakarne, preko crvenkaste do sasvim crne. Lageri su piva donjeg vrenja, zlatno-žute boje i manje intenzivnog ukusa.

Craft piva prepoznaju se i u vizuelnom pristupu. Kao i svaki segment procesa proizvodnje, biranja i mešenja sastojaka, brižljivo se smišlja i dizajn etiketa. Neretko su i u flašama od 0,75 l.

Vodeći ukusi

Najpoznatije vrste ejlova su: IPA, APA, Pale Ale, Citra Ale, Stout, Porter, Wheat beer (kao što su nemački Weizen i Hefeweizen, i belgijsko Witbier…). IPA – Indian Pale Ale dolazi iz Engleske, u vreme kad je Indija bila kolonija, gde je brodovima dopremano britanskim vojnicima. Radi čuvanja svežine i arome tokom puta, dodavane su velike količine hmelja-konzervansa, pa je u pivu i više alkohola. American Pale Ale (APA) nastaje na tlu SAD, ima jači ukus hmelja i citrusa.

Porter seže iz 18. veka i opet Engleske, s radničkih dokova reka. Blage je ili veće gorčine i tamne braon do crne boje. Stout, vrlo tamno pivo iz 17. veka može biti čokoladni, mlečni, ovseni, američki, suvi (irski), Imperial Stout i tako dalje. Pšenično pivo, karakteristično nemačko, među nabrojanima se prvo i popularizovalo kod nas, dok je Witbier belgijska varijanta, belo laganije pivo koje se služi uz krišku limuna.

Prva srpska craft pivara

Kabinet je sprska pivara koja se osmelila da započne nešto drugačije, novo i inventivno. Započela je s radom početkom 2014. godine, iz doma bračnog para Melentijević. Proizvodi se u Nemenikućama, na sunčanoj padini podno Kosmaja. U skladu sa craft principima, u izradi koriste najkvalitetnije, prirodne sastojke, belgijski slad, francuski kvasac i hmelj iz čitavog sveta, kojim se stvara nekoliko različitih inovativnih vrsta Kabineta.

Osnovni koncept je proizvodnja malih serija piva uz umetnički pečat koji se ogleda i na dizajnerskim etiketama. Do sada iza sebe ima 11 vrsta piva, a uskoro stiže i limitirana serija od 250 boca 0,75 l Kabinetovog Plavog piva, odležalog u buradima rakije Arkanj, manastira Kovilj.

Pivopija

Pivopija je prodavnica i degustionica piva koja svakim danom raste izborom i ponudom. Proslavljeni kao jedinstveni beer shop i tap room koji brižljivo donosi vrhunski kvalitet, piva koja se mogu kupiti za kasnije ili na licu mesta uživati u prijatnom ambijentu, s pogledom na šarenilo etiketa, formi i oblika. Za verne goste uvek imaju nešto novo, a nema novajlije kojeg ostave ravnodušnim. Iz čitavog sveta stižu im odabrani reprezenti kvaliteta i inovativnosti.

U ponudi ima stranih piva iz celog sveta, a promovišu i umeće srpskih pivara. Nedavno su pristigli iz dve mlade sprske craft pivare, Milenković: bistri Mandel, crveni Rot i božićni Bernstein, i Pale Ale pivare Kaš. Belgiju predstavljaju Trapist Orval, La Chouffe i Omer, a novina iz Češke je Bernard Bohemian Ale. Italija donosi prefinjeno, Art Nuovo dizajna (i etikete i flaše), Ama Brune i Ama Blonde pivare Amarcord, stilom u Belgiji. Nemačka se drži tradicije i u Zemun šalje Lagere i pšenična piva, među kojima je i fenomenalni, punog mirisa i ukusa – Schneider TAP 5.

Nakon festivala engleske hrane i pića u Beogradu, ponudu su obogatili širokim spektrom Ale piva: Ghost Ship, Citra, Jack Brand, Wild Raven, Bombardir, Double Chocolate Stout i tako dalje, dok škotski BrewDog čine tri nova piva – Brixton Porter, Saison Electric India i Cocoa Psycho.

Bežanijska 37, Zemun Pivopija FB

Majstor za pivo

Za svaku revoluciju potrebna je dobra podloga, pa tako i za pivsku. Majstori za pivo su jedni od vodećih zagovarača pivske revolucije kod nas, pružajući ljudima priliku da nabave sve što je potrebno za kućno pravljenje, ali i da u njihovim prostorijama i uz profesionalnu pomoć stvaraju pivo po svom jedinstvenom ukusu. Pored prodaje sastojaka i aparature, organizovanja festivala domaćih piva i uslužnog pravljenja, otvorili su i vrata beer shopa na dnu Dorćola. Uživaju u onome što rade i oprobali su se i u otkrivanju piva kroz istoriju na našim prostorima.

Na inicijativu Ksenije Borojević, prve srpske arheobotaničarke i profesorke sa MIT univerziteta, oživeli su neolitsko pivo, kakvo su, pretpostavlja se, pili naši preci iz okoline Vinče, pre 6.500 godina. Imalo je znatno manji procenat alkohola, a pošto je bilo hranljivo i osvežavajuće, pretpostavka je da ga je pila cela porodica.

Žorža Klemansoa 18, Stari grad www.majstorzapivo.com

Miners pub

Trojac rudarskog kraja, Majdanpeka, osvojio je dorćolski suteren u pravom pivskom duhu. U 150 kvadrata smestili su bogatu ponudu piva i programskog menija. Koncerti, performansi, neizostavni fudbalski momenti, izložbe, stoni fudbal i fliper, našli su u Miners pubu idealno društvo, kvalitetno pivo.

Rige od Fere 16, Stari grad www.miners-pub.com

Samo pivo!

Prvi pab/bar u ovom delu Evrope koji smelo u ponudi ima samo pivo i nijednu drugu vrstu pića, zove se, kako drugačije do Samo Pivo. Ideja za osnivanje bara naizgled uske, a zapravo veoma široke ponude, nastala je, kako kažu osnivači, iz hroničnog nedostatka dobre ponude na jednom mestu.

Iako nudi samo pivo, u ponudi je trenutno 70-80 različitih piva, što slikovito govori o tome koliki izbor ukusa nudi samo jedno piće. Iz prvobitne lokacije u Milutina Bojića 2 morali su ubrzo da se isele jer su prostorni kapaciteti bili premali za brojne žedne kvaliteta. Smestili su se u dosta veći, prostrani i uvek živi bar, s nepreglednom terasom na kojoj je leti čak i tesno. Beograđani vole (dobro) pivo.

Balkanska 13, Stari grad www.samopivo.rs/

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino – ukus Mediterana na Banovom brdu Automatski nacrt Masterchef Junior: Najsimpatičniji reality show svih vremena Coffee Room Novi Coffee Room: Novo mesto za uživanje · ·