Gozba
PULS GRADA · gastro

Često sam gledajući domaće blogove razmišljala o tome zašto, ako su nam već dostupni isti fotoaparati, softveri i tutorijali, kao i ljudima u inostranstvu, naši nisu dovoljno dopadljivi i stilizovani. Nekako kao da sve vreme želimo da budemo deo tog sveta, ali nismo spremni dovoljno da se potrudimo i zaslužimo svoje mesto. Međutim, pojavile su se tri devojke sa svojim blogovima da me u to razuvere i dokažu da i mi možemo jednako dobro, ako ne i bolje.

Dizajnerka Ivana Dagović poznata kao Mali Iv (lifestyle blog Slurporama i Cutensils), food fotograf Nevena Zelunka Cvijetić (kulinarski blog Hleb i lale) i fotograf Sonja Lazukić (blog sonjasillyworld.com), imena dobro poznata u domaćoj blogosferi, udružile su svoju kreativnost, znanje i umeće kako bi zajedno napravile Gozbu.

One koji prate svetsku blogersku gastro scenu koncept Gozbe će ih nesumnjivo asocirati na Kinfolk pokret. Istina je da su one želele da pod njihovim okriljem organizuju gastro druženje u Srbiji, ali su, uz ne preterano ubedljiv izgovor, bile odbijene. I kako to obično biva kada vas uzori iznevere, ideju o implementaciji Kinfolka u Srbiji pretvorile su u sopstveni brend. Imale su viziju kako bi on trebalo da izgleda, volju da same organizuju večere za oko 20 ljudi, da aranžiraju, naprave svojevrstan pop-up restoran i kuvaju najbolje što umeju. U pomoć su priskočili i njihovi muževi – Ivanin suprug Matija i Nevenin suprug Miljan, koji im pomažu oko organizacije, koncepta i izbora muzike. Ne smemo zaboraviti ni Đorđa Pešića, koji piše za časopis www.vino.rs i poznavalac je vina i koji na osnovu unapred pripremljenog menija za svaku gozbu bira najbolje i prikladne vrste, kao ni Borisa Fazekaša koji radi video produkciju za svaku Gozbu i Ivanu Volić, autorku bloga Moja mesta koja je pokušala da se preseli u Berlin i shvatila da joj je ipak lepše u Srbiji. Trenutno razmišljaju da u organizaciju uključe i ekipu bloga Foozdarije sa kojima su pripremali večeru u Zagrebu.

Gozba postoji već godinu dana, što je po Ivaninom mišljenju uspeh za sebe. Održana su tri gastro druženja – jedan u Neveninom domu tačnije njenoj bašti, jedan na Perkovom salašu i poslednji u februaru u Zagrebu. Plan im je da se Gozbe održavaju jednom u 4 meseca, skoro pa sezonski, kako bi se ostavilo vreme da se sve detaljno isplanira, ali i iskoristila prilika da se iz svakog godišnjeg doba izvuče najbolje od voća i povrća.

Koncept svakog druženja se planira mesecima unapred, a određena hrana, koja to zahteva, i danima unapred, ali se vodi računa o tome da je uvek sve sveže i servirano u najboljem mogućem trenutku i na najbolji mogući način. Osmišljava se vizuelni identitet svake gozbe za šta je zadužena Ivana, Nevena i Ivana Volić su posvećene meniju, a Sonja je tu da napravi najbolje fotografije koje ćete videti na domaćem blog nebu i učini Gozbu još primamljivijom za one koji je nisu posetili. Namirnice su uvek sveže, prirodne i uglavnom organske, kupljene kod najboljih proizvođača koje organizatorke lično poznaju ili kod kojih kupuju godinama. Insistiraju na tome da sve bude domaće, jer žele da pokažu da se i kod nas može naći kvalitetna hrana ukoliko ste spremni da je tražite, a veruju da je to i glavni razlog, pored Nevenine i Ivanine kulinarske magije, zbog kojeg je sve što spreme toliko ukusno. Tako su, na primer, za večeru u Zagrebu limun i pomorandže dopremane iz Dubrovnika. Otvoreni su za saradnje sa proizvođačima, jedini uslov je da je proizvod u skladu sa njihovim standardima, a do sada su sarađivali sa Zebrew koji se bave kućnim pivarstvom i koji su samo za potrebe Gozbe posebno za njih dizajnirali pakovanje, sa Reartom,  Rendzi Cookies, vinarijom Budimir, Kućom začina Ruzmarin, Salonom čaja Small Tree, Eko Severom, vinarijom Roxanich, kao i sa mesarom Čučković prilikom posete Zagrebu.

Rezervacija mesta na Gozbi se vrši putem mejla, Facebooka ili Instagrama, a bitno je samo da redovno pratite njihove društvene mreže i prijavite se na vreme. Niko nema prednost, najbrži dobijaju svoja mesta na gozbi, a vreme za rezervacije traje najduže dva dana koliko je potrebno da se sve popuni. Naravno, ukoliko neko od gostiju odustane, mesto dobija sledeći na spisku. Dovoljno je samo da u mejlu rezervacije navedete da li ste vegeterijanac ili vegan i da li ste alergični na određene namirnice, kao i svoju adresu na koju će vam stići pozivnica. Svaki gost plaća simboličnu sumu za večeru i piće, onoliko koliko je organizatorima potrebno da pokriju troškove za to veče. Na stolu je za svakog gosta pripremljen posebno dizajniran meni, a svako je slobodan da ukoliko želi organizatorima pomogne oko pripreme i posluživanja hrane. Jedino što ne praktikuju su sugestije kada je meni u pitanju, jer je organizacija dovoljno komplikovana pa se njome radije bave sami. Nema ni ograničenja kada su godine u pitanju, važno je samo da želite da se družite, pričate, probate neka nova jela i upoznate neke nove ljude.

Pored prijatne večeri i ukusne hrane, gosti se kući vraćaju sa novim prijateljstvima i poklončićima koje organizatori pripremaju za njih. Ivana nam se pohvalila da su do sada imali odlične reakcije gostiju, da su i sami iznenađeni brojem pozitivnih utisaka i da su stvorili brojna prijateljstva. Ipak, pred svako druženje imaju malu tremu jer su uvek radoznali da vide kako će sve to izgledati i ko su ljudi koji dolaze. Često padaju s nogu pre nego što i kada gosti dođu, ali kada slušaju reakcije svih onih koji su bili i kada sami saberu utiske, svaka Gozba bude najbolje veče u toj sezoni.

Indijska kuhinja Indijska kuhinja: Tako mekano! Pasta Chef Pasta Chef – majstori italijanskih specijaliteta Tri zvezde sa severa Tri zvezde severnjače: Crtice sa jednog dobrog vinskog putovanja shutterstock_151082906 Indijski hleb: Bez njega se ne može