cover www.cazloyd.com i www.michaelminn.net
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Postoji toliko različitih arhitektonskih zdanja širom sveta koja su postala simbol određenog grada, pa i čitave nacije. Jenostavno, bez nekih od njih istorija i svet ne bi bili to što jesu. Zato se podsetite ovih 10 neverovatnih građevina, odabranih zbog svog izgleda, onoga što predstavljaju, i svrhe kojoj su namenjene.

Piše: Isidora Spasić

Kineski zid

Ne samo da je najduži zid na svetu, već je ujedno i najveća građevina na svetu. Ovaj odbrambeni objekat sazidan je od sabijene zemlje, kamena, drveta, cigle i drugih materijala. Ideja zida bila je da se Kinesko carstvo zaštiti od invazija različitih nomadskih grupa. Nekoliko zidova spojeno je u jedan veći i jači, pa se danas naziva i Velikim zidom.

Stounhendž u Viltširu

Praistorijski megalitni spomenik sačinjen od ogromnih kamenih blokova nalazi se u jugozapadnoj Engleskoj. Nije tačno poznato šta je motivisalo njegovu izgradnju, niti kojoj je svrsi trebalo da služi, ali pretpostavlja se da je sazidan kako bi služio tokom paganskih rituala.

Piramide u Gizi

Sklop čine tri monumentalne građevine, locirane u Egiptu. One se još nazivaju i „velikim piramidama”, a predstavljaju jedno od sedam svetskih čuda, jedino koje je do danas sačuvano. Tokom svog dugog postojanja uvek su privlačile posebnu pažnju, te je čak Napoleon izjavio: „Vojnici! Sa vrha ovih piramida posmatra nas 40 vekova!”

Koloseum u Rimu

On je najveći amfiteatar ikada izgrađen, a sazdan je od betona i peska. Mogao je da primi i do 80.000 ljudi, koji su zapravo bili gledaoci spektakla. Tu su se mogle videti simulacije raznih istorijskih bitki, egzekucije, međusobne borbe gladijatora i borbe gladijatora sa životinjama, kao na primer krokodilima, medvedima i lavovima.

Kaba u Meki

Na arapskom jeziku kaba znači kocka, što vrlo jasno definiše izgled (iliti oblik), ovog značajnog religijskog spomenika. On je centralno svetilište islama, i za muslimane predstavlja središte sveta. Za ovaj veliki crni kamen smatra se da je kamen temeljac i tako ujedno desna ruka Božja na zemlji.

Krivi toranj u Pizi

Ideja ovog zvonika bila je da ostane potpuno vertikalan, ali je on vremenom počeo znatno da se krivi. Pošto je konstantno tonuo u tlo, toranj je ozbiljno rekonstruisan, i na taj način njegov temelj stabilizovan. Zato je toranj u Pizi dobar primer da nekada i iz arhitektonske greške može da se izrodi nešto sasvim jedinstveno.

Ajfelova kula u Parizu

Danas je ovo metalno zdanje simbol Pariza, iako je prvobitno bilo sagrađeno kao eksponat za svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Kula, ili toranj kako je neki nazivaju, dobila je ime po inženjeru koji ju je projektovao – Gistavu Ajfelu.

Big Ben u Londonu

Najveća sat-kula sa zvonikom na svetu jeste upravo ova. Naziv Big Ben je dobila po glavnom zvonu unutar zvonika, koje teži neverovatnih 13 tona. Kula je izgrađena od opeke obložene kamenom, dok se satovi nalaze u specijalnim železnim okvirima, i to raspoređeni na sve četiri strane kule.

Krajslerova zgrada u Njujorku

Nalazi se na Menhetnu, i predstavlja jedan od omiljenih oblakodera svih Njujorčana. Jedno vreme bila je najviša zgrada na svetu, ali ju je onda prestigla druga velelepna građevina – Empire State Building. Kao značajan primer Art Deco arhitekture, uvek se izdvaja upravo Krajslerova zgrada, iako su neki njeni delovi inspirisani i elementima sa Krajsler automobila.

Opera u Sidneju

Australiju krasi ova zgrada posvećena scenskoj umetnosti, koja takođe spada i u najistaknutije građevine 20. veka. Pošto se nalazi u okviru sidnejske luke, opera sa svojom okolinom prepoznatljiv je simbol Australije. Ogromne betonske „školjke” prekrivene belim pločicama, formiraju krov opere po kom je svuda postala prepoznatljiva.

cover www.popsugar.com i www.pinterest.com Sredite svoj radni prostor kako biste bili produktivniji collage Pletena korpa kao zanimljiv detalj u enterijeru page_cover Ovakve bioskope još niste videli collage Ovo će biti vodeći trendovi u enterijeru tokom 2019. · · · · ·