image
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nadaleko od Berlina, sakrivene u srcu Brandenburške šume, nalaze se napuštene građevine gotovo izgubljene u prostoru i vremenu, sagrađene u grandioznom socijalističko-klasicističkom arhitektonskom stilu. Sličnost sa famoznim hotelom iz filma „The Grand Budapest Hotel“ je više nego očigledna.

Ova velika zdanja koja obuhvataju površinu od 43.000 kvadratnih metara od 1951. do 1990. su služila kao sedište tajnog edukativnog centra komunističke omladine. Danas iako u lošem stanju, i dalje poseduju određeni šarm zbog svog lepog dizajna, toplih boja fasada i tapeta i nostalgične atmosfere.

Zanimljivo da je na placu prvobitno bila velika vila Josepha Goebbelsa sagrađena 1935. koja je uključivala čak 70 soba, bunker i bioskop u kome je on svakodnevno gledao i komentarisao nacističke propagandne filmove. Odmah nakon Drugog svetskog rata, građevina je služila kao bolnica za sovjetske vojnike, da bi već 1946. postala akademija za mlade.

Današnji izgled je dobila 1951. kada je poznati arhitekta Hermann Henselmann sagradio nekoliko velelepnih zdanja punih velikih sala za konferencije i bankete, kao i sobe za studente. Do 1949. organizacija je imala donekle demokratski karakter, pa su među đacima bili primani, osim socijalista, i hrišćani i socijaldemokrate, međutim sa stvaranjem Nemačke Demokratske Repubike, postaje isključivo mesto za obučavanje i indoktrinaciju dece nemačke elite kao i komunističke omladine iz drugih zemalja.

Nakon pada Berlinskog zida, građevine su dobile drugu namenu, ali zbog visokih troškova održavanja to nije moglo da potraje. Dugo vremena su ostavljene da propadaju, da bi od prošle godine bile stavljene na prodaju. Videćemo da li će novi vlasnik uspeti da opere njihovu mračnu prošlost i iskoristi nesporno lepu arhitekturu u prijatnom ambijentu prirodnog okrućenja za neke plemenitije stvari. Možda bi baš hotel bio najbolji izbor!

Građivine koje su poslužile kao inspiracija za film „The Grand Budapest Hotel“Otvori galeriju
Ikeini praznični ukrasi Ikeina praznična kolekcija za 2015. je tu! Oas1s kuća zelena Oas1s kuća je najbolji primer zelene arhitekture Najbolji kafići na svetu Više od kafića: Najlepša mesta za blejanje Kreveti na sprat 13 ideja koje će promeniti vaše mišljenje o krevetima na sprat