spaghetti-1987454_1280
PULS GRADA · gastro

Kada čujemo za špagete bolonjeze, to obično po navici povezujemo sa italijanskim gradom Bolonjom. Međutim, gradonačelniku ovog grada je dosta da ljudi to jelo povezuju sa gradom u kome uopšte nije ni nastalo.

Ovo jelo veoma je popularno širom sveta, ali u Italiji se obično može pronaći samo u restoranima koji imaju menije prilagođene turistima. Mnogi Italijani prezrivo gledaju na taj specijalitet, jer smatraju da se originalna receptura potpuno promenila i da su je stranci pokvarili. Ono što veći deo sveta smatra za špagete bolonjeze, nema nikakve veze sa Bolonjom.

Virdžino Merola, gradonačelnik Bolonje, započeo je kampanju u kojoj na društvenim mrežama sakuplja slike restorana širom sveta koji služe špagete bolonjeze. On želi da ih prikupi što više, kako bi otvorio izložbu u jednom tematskom parku koji prikazuje italijansku gastronomiju. Iako mu je drago da su ljudi čuli za njegov grad zahvaljujući ovom jelu, voleo bi da se više zna o autentičnim kulinarskim tradicijama.

U Bolonji jeste izmišljen tradicionalni bolonjez sos (ragù alla bolognese), koji se razlikuje od svoje današnje međunarodne varijante. Uz njega ne idu špagete, već taljatele i on sadrži i crni luk, celer, šargarepu i suvo svinjsko meso koje se priprema na masti. Ne dodaju se beli luk i začini, koristi se goveđe meso, a tokom pripreme se dodaje belo ili crveno vino i malo mleka na kraju.

chocolate-968457_1280 Da li je ovo posao o kome smo sanjali? ovidiu-creanga-674112-unsplash Devet namirnica koje su idealne kad želite nešto za užinu pumpkin-soup-2468461_1280 Devet načina da krišku hleba pretvorite u večeru peter-lewicki-614622-unsplash Hleb od pšenice sa celim zrnom nije zdraviji od belog hleba, tvrde naučnici koji proučavaju hranu · · · ·