IKEA 75. rođendan
PULS GRADA · aktuelno

Prošlo je 75 godina od kad je Ingvar Kamprad osnovao kompaniju IKEA. Tim povodom predstavljena je posebna kolekcija GRATULERA s omiljenim predmetima iz prošlosti, a u IKEA robnu kuću stizaće u tri navrata tokom leta i jeseni 2018. Prvi predmeti iz kolekcije GRATULERA, „dopremljeni“ iz pedesetih i šezdesetih godina XX veka, već su dostupni u robnoj kući IKEA Beograd.

IKEA je tokom godina dizajnirala nameštaj u mnogo različitih stilova. Stoga je 75. rođendan povod za slavlje i putovanje kroz vreme, ali i prilika da kompanija zahvali svim ljudima koji su učestvovali u njenom globalnom uspehu. Jedan od načina zahvalnosti je i da svojim kupcima u IKEA robnim kućama ponovo učini dostupnim omiljene proizvode iz proteklih 75 godina.

„Osećali smo snažnu potrebu da podelimo i proslavimo našu istoriju i baštinu, a da ujedno istaknem raznolikost stilova i dizajna IKEA proizvoda u poslednjih 75 godina“, izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderka kompanije IKEA of Sweden.

Kolekcija GRATULERA će u robne kuće IKEA stizati u tri navrata tokom jeseni 2018., predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tokom ovih 75 godina. Prvi deo kolekcije podsetiće nas na pedesete i šezdesete godine kada su preovladavali tamni tonovi i drvo, a IKEA bila tipično skandinavska trgovina nameštajem. Drugi deo kolekcije posvećen je sedamdesetim i osamdesetim, vremenu kada je IKEA počela da eksperimentiše s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale razigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci. Treći i poslednji deo kolekcije odvešće nas na kraj 20. i početak 21. veka, doba u kom se IKEA vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svetlom drvetu.

Kolekcija će uključivati fotelje, pomoćne stočiće, rasvetu i tekstil u različitim varijantama. Moderni naslonjač EKENÄSET, tepih FÄRGSTARK i stolica BJURÅN neke su od ikona dizajna i proizvodi koji će se ovom kolekcijom vratiti u IKEA robne kuće.

Najveći deo predmeta iz kolekcije „dopremljen“ je iz vremena kada je prvi put predstavljen – na njima nije menjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda osveženo novim imenima, bojama, funkcijama i materijalima – u skladu sa zahtevima savremene proizvodnje i modernog načina života.

Prvi deo kolekcije GRATULERA, posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. veka, dostupan je u robnoj kući IKEA Beograd od početka avgusta 2018., dok će druga dva dela ove „istorijske“ kolekcije stići u prodaju u oktobru i decembru.

Važni datumi na IKEA putu:

1943. Ingvar Kamprad registruje svoju kompaniju IKEA: I kao Ingvar, K kao Kamprad, E kao Elmtaryd (ime porodične farme na kojoj je odrastao), i A kao Agunnaryd (seoce u pokrajini Småland na jugu Švedske, gde se nalazila farma).

1948. Moderno i lepo nameštaj uvršten u IKEA ponudu.

1951. Distribuiran prvi IKEA katalog – potpuno besplatno, baš kao što se to čini i danas.

1956. Nameštaj koji kupci sami sastavljaju postao je deo IKEA koncepta. Sklopljen u pljosnate pakete, ovakav nameštaj omogućio je značajno smanjenje troškova prevoza i sveo oštećenja na minimum, što je rezultiralo i nižim cenama za IKEA korisnike.

1958. U Älmhultu u Švedskoj otvorena prva IKEA robna kuća.

1960. IKEA Älmhult predstavila je prvi IKEA Restaurant & Café.

1963. U Norveškoj otvorena prva IKEA robna kuća izvan Švedske.

1973. U Spreitenbachu, u Švajcarskoj, otvorena Prva IKEA robna kuća izvan Skandinavije.

2018. (na dan 28. jul): 419 robnih kuća IKEA u 49 država i oko 200.000 kolega zaposlenih u njima.

Posebna kolekcija GRATULERA Otvori galeriju
Bašta bazar City letnja preporuka #64: Bašta Bazar – za ljubitelje cveća Plaćanje u javnom prevozu Sredom i subotom cena karte u javnom prevozu od 1 dinar za beskontaktno plaćanje Foto: Atlantic Records Umrla je Areta Frenklin – kraljica soula Rea Raiffeisen banka dobila priznanje „Najbolja digitalna banka“ u Srbiji · · ·