grammzji2018-1000x500
KULTURA · muzika

Gremi se dodeljuje za izuzetne doprinose u muzici. Ove godine je održan jubilarni 60. Gremi , a svečanost je umesto u Los Anđelesu, održana u Njujorku u dvorani Medison skver garden.

Ovogodišnji Gremi je prošao u znaku Američkog pevača i producenta Bruno Marsa, koji je osvojio tri od četiri glavne nagrade na ovogodišnjoj svečanosti. Pobedio je u kategoriji za najbolji album godine 24KMagic, snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pesmu godine za That’s What I Like. Bruno Mars se u konkurenciji za najbolji album našao ispred legendarnog repera Džej Zija, koji nije osvojio nijednu nagradu, a imao je osam nominacija. Pored Bruna, veče je obeležio reper Kendrik Lamar koji je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za pesmu Humble.

Alesija Kara je osvojila nagradu za najboljeg novog umetnika i time bila jedina žena izvođač koja je odnela neku od glavnih nagrada. Zvezde kao što su Lejdi Gaga, Keša i Lorde su ostale praznih ruku. Ed Širan je nagrađen za najbolji pop solo nastup za pesmu Shape of You. Jubilarni Gremi je prošao u znaku političkih poruka i podrške pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Ostali osvajači ovogodišnjeg Gremija

  • Najbolji pop album: ÷ (Divide) – Ed Širan
  • Najbolji plesni elektronski album: 3-D The Catalogue – Kraftwerk
  • Najbolji plesni snimak: Tonite - LCD Soundsystem
  • Najbolja rok pesma: RunFoo Fighters
  • Najbolji rok album: A Deeper Understanding – The War on Drugs
  • Najbolji alternativni album: Sleep Well Beast – The National
  • Najbolji savremeni urbani album: Starboy – The Weeknd
covermocart Mocartova bezobrazna kompozicija koju verovatno nikad niste čuli mark-e-smith Mark E. Smith: Pamtićemo te po ovim pesmama shirafbevent Shira U’tfila: Nastup u muzičkoj kući Metropolis Japlkan JapaLkan: Ima neka tajna veza · · · ·