pexels-photo-261453-cover
U VAZDUHU · flešbek

Kada je Džefri Tendi 1939. pozvan da dođe u Blečli Park, sedište britanskih kriptografa zaduženih za dešifrovanje nemačkih poruka, nije znao šta da očekuje. Kao dobrovoljac u rezervnom sastavu Kraljevske mornarice, Tendi je po svaku cenu želeo da pomogne svojoj zemlji da dobije rat protiv vojske koja je pretila opstanku Velike Britanije. Kao ekspert za alge zaposlen u Nacionalnom istorijskom muzeju, međutim, on nije shvatao kakvu ulogu igra njegovo znanje u razbijanju šifara sila Osovine.

Tendija su u Blečli Parku sa velikim entuzijazmom dočekali predstavnici Ministarstva odbrane iz razloga koji su njemu i dalje bili misterija. Nije trebalo da prođe mnogo vremena da on počne da sumnja da njemu nije mesto u ovoj tajnoj operaciji i da je verovatno njegov poziv rezultat nečije nenamerne greške.

Nikad nije zvanično otkriven razlog zabune ali je gotovo sigurno da je Tendi greškom pozvan da se pridruži kriptografima zbog jedne proste greške u čitanju. Naime, osoba zadužena za pisanje poziva je najverovatnije pobrkala njegovu profesiju koja se na engleskom piše cryptogamist (ekspert za alge, mahovinu i paprat) sa rečju cryptogramist (kriptograf).

Dakle, jedno toliko mala greška je Tendiju omogućila da dve godine provede u kancelariji sa Alanom Tjuringom i drugim genijalcima za razbijanje šifara, za vreme čega je njegov doprinos celoj operaciji bio ravan nuli! Ipak, igrom sudbine i on je dočekao svojih 5 minuta.

Savezničke snage su 1941. torpedom uništili nekoliko nemačkih podmornica, a pošlo im je za rukom i da iz ruševina spasu neka bitna dokumenta, uključujući i ona u kojima je objašnjen proces dešifrovanja poruka njihove Enigma mašine za kriptovanje. Naravno, dokumenta su bila natopljena vodom i gotovo uništena pa je bilo potrebno da se otpočne mukotrpan proces njihove restauracije kako bi ona ponovo postala upotrebljiva.

Ministarstvu odbrane je bio potreban neko ko je bio ekspert za sušenje krhkih materijala natopljenih vodom. Možda bi bio adekvatan neko ko se bavio konzervacijom algi na sličan način? Pogađate, na scenu je stupio heroj naše priče, Džefri Tendi.

Koristeći svoje znanje i odgovarajući materijal iz muzeja, on je uspeo da očuva papire i učini tekst na njima čitljivim. Kriptografi iz Blečli Parka su se brzo bacili na posao i uspeli su da razotkriju tajnu nemačkih poruka i tako se bar malo upoznaju sa njihovom vojnom strategijom. Mnogi istoričari smatraju da je rad ljudi iz ovog odeljenja odgovoran za skraćivanje rata za 2 do 4 godine i, naravno, milione spašenih života.

Komentarišući ovaj neverovatni istorijski kuriozitet, bivši britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je u svom govoru 2012. izjavio da on pokazuje koliko je korisno imati na raspolaganju sve tipove ekspertize kada se zemlja nalazi u ratnom stanju.

The landing-place near cathedral-cover1 Zanimljiva istorija: Beograd na rekama i brodovi na paru pexels-photo-708392-cover Misterija porekla 1. aprila page-cover Brutalni zečevi srednjovekovne umetnosti pirate-47705_960_720 7 činjenica koje niste znali o gusarima ·