macke
U VAZDUHU · životinje

Da li ste ikada pokušali da nacrtate mačku? Čini se da to uopšte nije toliko lako kao što zvuči. Autori sledećih srednjovekovnih slika su se svakako mučili sa prikazivanjem ovih krznenih stvorenja iako su bili više nego kompetentni u crtanju scena inspirisanih religijskim pričama, članova kraljevskih porodica i običnih ljudi.

Mada većina njih uspeva da donekle ispravno prikaže figuru mačaka, njihovo lice im zadaje značajne probleme. Umesto da izgledaju slatko i umiljato, one imaju gotovo groteskne izraze lica, ponekad tako bliske ljudskim. Očigledno je da mačke nisu bile baš omiljene u srednjem veku kao danas. S druge strane, jasno je da su i ljudi tog vremena bili opsednuti njihovim prikazivanjem. Zamislite tek koliko se pažnje posvećivalo izmišljanju veza između nečastivih sila i mačaka.

U našoj galeriji možete videti najčudnije prikaze mačaka na srednjovekovnim umetničkim delima koje smo iskopali za vas.

Groteskne mačke srednjovekovne umetnostiOtvori galeriju
lZOLeDuFJRcGUsZbjqBQ_puipui1 Besprekorno obučeni zeka Mačke i krugovi Zašto mačke uvek sede u centru kruga page-cover-zivotinje Fantastični svet životinja jednog francuskog umetnika cover Poznate glumice i glumci među životinjama · · · · ·