Tbilisi noću_cover
PULS GRADA · destinacija

Premda se nalazi na jednakoj udaljenosti od naše zemlje kao Španija ili Velika Britanija, Gruzija u našim glavama odzvanja kao prilično daleka i egzotična zemlja. A samo treba preleteti (ili obleteti) Crno more. I vredi svaku paru.

Lepote i znamenitosti

Pre svega, lepota Gruzije je u tome što ćete, gde god da se nalazite, u pozadini videti snežne planinske vrhove Kavkaza. Priroda ove zemlje je vrlo bogata i raznovrsna, od planinskih regija Svaneti i Gudauri, preko banjskog krajolika Boržomija i čuvene vinske regije Kaheti, do crnomorskog pojasa u kome su najvažnije luke Batumi i Poti (ako ste u Batumiju, obavezno posetite Botaničku baštu).

Gruzija takođe obiluje religioznim građevinama. Prelepi istorijski spomenici Mchete nadomak Tbilisija, te katedrala Bagrati i manastir Gelati kod Kutaisija nalaze se na UNESCO Listi svetske baštine, a to je samo vrh ledenog brega. Razlog više za izlet iz prestonice u Mchetu jeste manastir Džvari, izgrađen još u VI veku, koji preko reke gleda na ovaj gradić od velikog duhovnog značaja i upotpunjuje neverovatnu lepotu ovog krajolika.

Gruzijski gradovi

Što se samih gradova i njihovog broja stanovnika tiče, Gruzija ima preslikane brojke naše zemlje, gde je prestonica Tbilisi po broju stanovnika gotovo izjednačena s Beogradom, dok se za titulu drugog grada, poput Novog Sada i Niša kod nas, bore Batumi i Kutaisi. Dok je Kutaisi od pre nekoliko godina sedište parlamenta, Batumi je značajna crnomorska luka i raj za kockare koji iz godine u godinu privlači sve više turista. Kutaisi kao grad izgleda nešto skromnije, ali je sadržaj na njegovim obodima izuzetan, od gorepomenutih religioznih građevina, preko nadrealne zgrade parlamenta (nije u samom centru) do izuzetno zanimljive i sjajno osvetljene Prometejeve pećine.

Prestonica Tbilisi

Reč-dve o prestonici. Tbilisi leži na reci Kuri (lokalni, uobičajeno jezikolomni naziv je Mtkvari), te je logično da gradom dominira nekoliko veoma interesantnih mostova. Religijskih građevina ima u izobilju, a prednjači impozantna katedrala Sameba, otvorena 2004. godine, najviša pravoslavna crkva van Rusije (viša od našeg Hrama Svetog Save skoro 20 metara). Tu je i stari grad sa svojim ljupkim uličicama, ali i zanimljivostima poput lutkarskog pozorišta „Rezo Gabriadze“ i skrivenog vodopada u distriktu Abanotubani. Poseban šmek daje serija čudnih građevina, od kojih su neke čuveni primeri sovjetskog brutalizma u arhitekturi, a neke druge zaostavština vladavine predsednika Mihaila Sakašvilija.

Muzeji u glavnoj ulici, Aveniji Šote Rustavelija (nazvanoj po najčuvenijem gruzijskom pesniku), odlični su. Prednjači Nacionalni muzej sa četvorospratnom postavkom koja nas kroz hiljade eksponata vodi od zlatnog perioda drevne Kolhide do takozvanog „Muzeja sovjetske okupacije“. Susedni Muzej umetnosti takođe je veoma kvalitetan, a zanimljivo je da je Tbilisi između ostalih naslikao i Mihail Ljermontov, čuveni ruski književnik, ali i slikar. Delo se zove „Tiflis“, što je bivše ime grada.

Od ostalih gradova, ne treba zaobići Gori, mesto Staljinovog rođenja, u kome se (naravno) nalazi njegov muzej, a tu su i istorijski zanimljiva mestašca Ahalcihe i Upliscihe. 

Hrana i piće 

Prosto rečeno, gruzijska hrana je spektakularna! Najpoznatiji lokalni specijalitet svakako je hačapuri, jelo nalik pici čiju osnovu čine testo i sir. Varijacije dodatnih sastojaka su brojne, i one određuju drugu reč u nazivu jela, koja upućuje na određenu regiju Gruzije (hačapuri ađaruli, hačapuri imeruli i tako dalje).

Tu je i vrlo ukusni hinkali, koji bi se na Zapadu mogao nazvati „gruzijskim damplinzima“. Hinkali može biti punjen raznim stvarima, od mlevenog mesa do morskih plodova, ali jedna stvar je konstantna – jede se rukama, a gornje „peteljke“ se ostavljaju u tanjiru. Tako ćete znati koliko ste hinkalija pojeli i usput ispasti kul. Izbor i kvalitet supa takođe je sjajan, a ne sme se zaobići ni lobio, tradicionalno kuvano jelo od pasulja.

Najpoznatiji lokalni slatkiš zove se čurčhela. Njeni glavni sastojci su sok od grožđa (šira), orasi i brašno, a pravi se tako što se bademi, orasi ili lešnici nanižu na konac i potom potope u zgusnuti grožđani sok. Konačni proizvod je osušeni slatki proizvod u obliku kobasice koji se može kupiti kod velikog broja uličnih prodavaca u bilo kom gruzijskom gradu.

Uprkos izobilju tradicionalnih đakonija, u Gruziji možete pronaći većinu američkih fast-food restorana za koje ste ikad čuli, kao što su sveprisutni McDonald’s, KFC i Burger King, ali i Wendy’s, Dunkin’ Donuts i Domino’s Pizza.

Što se tiče pića, Gruzija je pre svega nadaleko čuvena po vinu. Postoje arheološki dokazi da se na tlu današnje Gruzije vino proizvodilo pre više od osam hiljada godina, što ovo područje čini jednom od najstarijih vinskih regija na svetu. „Must-try“ je i čača, izvanredna gruzijska rakija slična našoj lozovači.

Jezik i pismo

Gruzijski jezik pripada posebnoj kartvelijanskoj porodici, koju čine još samo četiri njemu slična jezika. Dakle, ako ga posmatramo na nivou cele planete, možemo ga praktično smatrati izolatom. Nesvakidašnje lepo i elegantno gruzijsko pismo čine 33 slova, koja zapravo funkcionišu na način koji mi zovemo „po Vuku“ ili „piši kao što govoriš“. Znači, ako budete dovoljno uporni, možete naučiti da čitate gruzijsko pismo za nekoliko nedelja. Naučiti jezik, to je već nešto drugo. Inače, zanimljivo je da pojedini lingvisti tvrde da je gruzijski srodan baskijskom, još jednom neobičnom jeziku, izolatu s drugog kraja Evrope. Inicijalna kapisla ove još uvek nedokazane teorije bila je činjenica da se na teritoriji današnje Gruzije nekada nalazila kraljevina koju su Grci i Latini zvali Iberija.

Najpoznatiji Gruzini

Obrni-okreni, najpoznatiji Gruzin iz vizure savremenog čoveka svakako je Josif Staljin, na koga ovde nema potrebe trošiti dragocene karaktere.

Odmah za njim moraju se pomenuti čuvene šahistkinje Nona Gaprindašvili i Maja Čiburdanidze, koje su čitavih 29 godina držale titulu svetske prvakinje u šahu. Od ostalih sportista izdvajaju se bivši fudbaler Kaha Kaladze (sadašnji gruzijski vicepremijer i ministar energetike) i odlični NBA centar Zaza Pačulija. Ipak, verovali ili ne, sport broj jedan danas u Gruziji jeste ragbi, a što se tiče Olimpijskih igara, ova zemlja je ubedljivo najveći broj medalja osvojila u rvanju, za kojim slede džudo i dizanje tegova.

Među slavne etničke Gruzine takođe spadaju ili su spadali: pesnik i kantautor Bulat Okudžava, naivni slikar Niko Pirosmani, reditelj Mihail Kalatozov, koreograf Žorž Balanšin, kompozitor Aleksandar Borodin, pisac Boris Akunjin, pop-džez kantautorka Kejti Melua i tako dalje.

Korisni saveti, informacije i još nekoliko zanimljivosti

 • Za sporazumevanje je najzgodniji ruski jezik, jer ga govore svi stariji i većina mlađih Gruzina. Engleski oni mlađi govore solidno, stariji srednje žalosno, a neretko ćete naići i na lokalnog stanovnika koji zna nemački.
 • Ako ste rezervisali smeštaj preko nekog od univerzalnih sajtova (Hostelworld, Booking…), obavezno proverite i direktno sa smeštajem da li je sve u redu s vašom rezervacijom (detalj iz ličnog iskustva autora teksta).
 • Najzgodnije prevozno sredstvo je minibus koji se u bivšim sovjetskim republikama zove maršrutka, a i taksi je vrlo jeftin. S taksistom obavezno dogovorite cenu pre početka vožnje. Cenkajte se kad god možete, s taksistima i sa svima ostalima.
 • Pored regularne konekcije Beograd-Istanbul-Tbilisi, dobro je znati i da postoji low-cost let Budimpešta-Kutaisi.
 • Gruzijom slobodno krstari dosta pasa, što lutalica, što čuvara imanja, pa osim ako ne delite sposobnosti s Doktorom Dulitlom, nemojte pokušavati da peške dođete do željenih destinacija van centara gradova. Neki od njih neće vas dočekati gostoljubivo (detalj iz ličnog iskustva autora teksta).
 • Građanima Srbije nije potrebna turistička viza za Gruziju. Ipak, avanturisti koji žele da posete Abhaziju ili Južnu Osetiju treba detaljno da se raspitaju oko svih pojedinosti ulaska na ove sporne teritorije koje Gruzija smatra svojima.
 • Ne ulazite u raspravu oko Abhazije i Južne Osetije, posebno ako ste rusofil.
 • Uvek imajte gotovinu pri sebi – kartice se negde primaju, a negde ne. Valuta je lari, koji se sastoji iz 100 tetrija.
 • Gruzini voze i trube kao ludi. Ako vam neko stane na pešačkom prelazu, to je presedan. Ako vas u Srbiji nerviraju sirene, u Gruziji ćete doživeti katarzu i vratiti se kući mnogo smireniji. Ipak, Gruzija je danas veoma bezbedna zemlja, ponajviše zbog velikog broja policijskih patrola koje neprestano kruže svim gradovima.
 • Gruzini svoju zemlju zovu Sakartvelo.
 • Dinamo Tbilisi je jedini fudbalski klub sa Kavkaza koji je osvojio neki evropski trofej.
spa Sayanna Wellness: Najluksuzniji spa na svetu Beograd Blogeri izabrali najzanimljivije kvartove u Evropi selo Najlepša sela Evrope lp Lonely Planet: Gde putovati svakog meseca · · ·