6
U VAZDUHU · intervju

Naučni kolektiv Guixot de 8 iz Barselone ponovo dolazi na Festival nauke! Ovog puta otkriće nam neverovatan način na koji su uspeli da ožive stare sprave za vežbanje i pretvore ih u igralište koje spaja nauku, reciklažu i zabavu!

Oni su uspeli da pretvore nauku u veliko igralište. Pošlo im je za rukom i da naučne zavrzlame iz laboratorija presele na ulice i približe ih svim uzrastima. I sve to rade kako bi poboljšali svet u kome živimo, koji može da preraste u neki bolji svet budućnosti. Stoga nije ni čudno što Guixot de 8 ponovo dolaze na Festival nauke, koji se ove godine odvija pod sloganom Zemlja budućnosti. Od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu, kroz hale 3, 3 a i 5, posetioce čeka putovanje kroz ne tako daleku budućnost koja bi uz malu pomoć nauke mogla da bude lepša, zelenija i prijatnija za život svih nas! 

Koje tri reči najbolje opisuju Guixot de 8 (Gišot de vuit)?

Mašta. Rad. I to da češće govorimo „da“ nego „ne“.

Kako biste se predstavili publici koja će vas upoznati na ovogodišnjem Festivalu nauke?

Mi smo ekipa koja smatra da je mašta, a ne inteligencija, najvažnija stvar koju čovečanstvo ima, i da, na svu sreću, još uvek nismo sve izumeli.

A šta biste poručili onima koji su vas već upoznali na našem festivalu? Šta novo donosite ovog puta?

Predstavićemo vam sprave koje mogu da imaju više od samo jednog života! To su stare sprave za vežbanje koje, kad odsluže svoje u teretanama, postaju sprave za igranje na našim radionicama. Učinilo nam se da one mogu da imaju još mnogo namena koje samo treba da otkrijemo.

Da li ćete nam možda pokazati kako možemo naše stare kućne sprave za vežbanje ili trake za trčanje da pretvorimo u nešto novo?

Jedan od naših ciljeva upravo je to, da ljudima koji su zainteresovani za neverovatan svet reciklaže i ponovne upotrebe starih stvari otvorimo nove vidike!

Guixot de 8 kolektiv je do sada posetio više od 40 zemalja širom sveta. Da li se reakcija na ono što radite razlikuje od zemlje do zemlje?

Možda postoje razlike između velikih gradova i unutrašnjosti koje su uočljivije nego razlike od zemlje do zemlje. Te razlike se ogledaju, pre svega, u odnosu koji imamo s publikom. Divno je gledati kako se razlikuju naše kulture. Nikad nismo naišli na neki problem, bilo da je u pitanju metropola ili gradić u unutrašnjosti neke zemlje.

Koja zemlja je na vas ostavila najbolji utisak?

Tu postoje brojne stvari koje jednostavno ne mogu da se porede. Međutim, jedna zima u Australiji za nas je bila veoma posebna!

Već ste posetili našu zemlju, kakvi su vam utisci? Čemu se najviše radujete uoči ove posete?

Da, dva puta smo bili u Srbiji – prvi put u Novom Sadu, a potom i u Beogradu na Festivalu nauke. Time smo želeli da razbijemo onaj mit da drugi put nikad nije toliko dobar kao prvi. Nadamo se da će ova poseta biti najbolja do sada!

Šta vam je ostalo u sećanju s prethodnog učešća na Festivalu nauke?

Dobro pamtimo kontrast između tako savršenog i uglačanog zdanja Narodne banke Srbije i našeg igrališta sa starim gvožđem. I pamtimo sve one ljude koji su se igrali s nama! Bili smo impresionirani odličnom reakcijom posetilaca, ali i uspehom koji je nauka postigla kad je zauzela javni prostor. Nauka ima prijateljski nastrojeno lice igre, ona nije sačinjena smo od brojki i formula.

Šta svako od nas može da uradi kako bi unapredio Zemlju budućnosti?

Mislim da je podignut nivo svesti kad je u pitanju problem klimatskih promena. Sad se vodi računa o pređenoj kilometraži, sve se reciklira (mada to baš nije tačno)… Ove stvari su važne za građane, iako ih ponekad kompanije zloupotrebljavaju u marketinške svrhe. Mislim da nema potrebe da zahtevamo rigoroznije rešavanje problema, potrebno je samo da se čovečanstvo malo „vrati unazad“ i izbegle bi se mnoge katastrofe. Mnogo je toga što na svakodnevnom nivou možemo da učinimo. To jesu male, individualne stvari, ali kad se umnože, mogu da učine mnogo za našu životnu sredinu!


Tamara fon Stajner Tamara fon Štajner: Film o lepoti i sreći grlic Rajko Grlić: Ono što je meni važno castle combe Anja i Strahinja: Whatifness – priča o snovima i putovanjima Đakomo Durzi Đakomo Durzi: Elena Ferante je odgledala ovaj dokumentarac i svideo joj se ·