cover
PULS GRADA · gastro

Da li želite da jedete u restoranu za koji niko od vaših prijatelja nije čuo, nigde se ne reklamira i nije vidljiv običnom prolazniku?

Nakon pop-up restorana, privremenih lokala na mestima koja do tada nisu bila korišćena za služenje hrane, novi trend restorana u stanu osvojio je svetske metropole. Kombinacija teške ekskluzive (morate znati prave ljude i obezbediti mesto u minijaturnom restoranu) i ljutog andergraunda (u pitanju je ilegalna aktivnost) nagnala je gurmane u Londonu, Njujorku, Parizu i još nekim gradovima da daju šansu ovoj vrsti avanture. Kako to izgleda?

Neizvesnost

Pre nego što odlučite da jedete u stanu neznanca s kulinarskim ambicijama, razmislite o tome šta vas tamo čeka. Pored želje da isprobate nove ukuse u drugačijem okruženju, jedan od glavnih motiva za ovaj gurmanski eksperiment mora da bude druženje. Ma koliko bili veliki (a najčešće nisu), stanovi mogu da ugoste desetak ljudi, i tokom večere bićete smešteni za stolom s potpuno nepoznatim ljudima koji će možda postati vaši budući najbolji prijatelji, kompanjoni u novim gastroavanturama. Nije isključeno, međutim, da ćete veče provesti sa desetak neverovatno iritantnih persona. Ovo nije restoran za poslovni sastanak ili ljubavni susret. Podrazumeva se da vam ne smetaju mirisi kuvanja i da ste radoznali da vidite u kojim uslovima se sprema vaša večera. Meni je sveden, ali je najčešće poznat unapred, što vam olakšava odluku o dolasku. Međutim, rizikujete da servirana hrana bude ispod standarda prosečnog restorana.

Trend s Kube

Iako su postali hit u razvijenim zemljama, restorani u kući nastali su kao potreba siromašnih – naime, na Kubi je decenijama bilo zabranjeno posedovati restoran, jer je Fidel Kastro smatrao da je to ostatak imperijalizma, pa su se domišljate žene setile da naprave restorane u svojim kuhinjama koji se zovu paladares, u kojima turistima nude domaću hranu. Današnji restorani u stanu mogu se grubo podeliti u dve kategorije: na one koje drže entuzijasti-amateri i one u kojima kuvaju profesionalci. Amatere najlakše možete pronaći preko društvenih mreža i aplikacije CookApp, dok se profesionalni restorani u stanu ne reklamiraju javno i više se oslanjaju na „od usta do usta“ marketing (popularni beogradski restoran ovog imena svoj početak je imao u nekoliko stanova).

Pesnik i kuvar

U Americi je ovaj eksperiment popularisao pokret Ghetto Gourmet, nastao tako što su 2004. dva brata, pesnik i kuvar, u kalifornijskom gradu Ouklandu napravila restoran u podrumu kuće jednog od njih. Kako je inicijalni pokušaj bio uspešan, nastavili su sa sličnim događajima u tuđim kućama – profesionalni kuvari spremali su večere za goste koje je domaćin pozvao. O njihovoj inicijativi pisali su magazin Time i Wall Street Journal, a Džeremi Tauzend, jedan od osnivača, kaže da je uspeo da ostvari svoj san da ide na turneju po Americi na kojoj, umesto svirke, sprema večere za nepoznate ljude.

Oni koji su se proslavili

Već 34 godine Amerikanac u Parizu Džim Hejnz svake nedelje u svom stanu organizuje večere za koje je potrebno prijaviti se nekoliko meseci unapred. Posetiocima se najviše dopada druženje i atmosfera, jer Džim sprema hranu na veliko i servira vino iz tetrapaka, što je iznerviralo gurmane sklone kritici. S druge strane, britanska kuvarica Rejčel Ko je svoj malecni pariski stan pretvorila u restoran Little Paris Kitchen, u kome je mogla da smesti samo četiri gosta i usluži ih svojim verzijama klasičnih francuskih specijaliteta. Rejčel je snimila YouTube serijal My Little Paris Kitchen, koji je kasnije emitovan na kanalu BBC, i objavila je istoimeni kuvar.

U Beogradu je bilo nekoliko sličnih pokušaja, mada nijedan takav restoran nije bio dugovečan. Ko zna, možda je sledeći hit restoran baš onaj u vašem stanu.

Thai Time Thai Time & Fusion House: Jako dobra fuzija Podrum novi Podrum novi: Nova vinska i gastro priča na Novom Beogradu 10724225_809650869089859_1603382226_ntertertert Doručak na Instagramu: Voda ide na usta od ranog jutra Baštino Baštino: Potpuno jedinstvena bašta