Filmovi o Robinu Hudu
KULTURA · film/TV

Operite helanke, biće ponovo u modi. Ako nisu zelene, ofarbajte ih. Onda, sa perom fazana zedenutim za kicošku kapu, možete da se zaputite ka Šervudskoj šumi. Čuvajte svoju ledi Marian i ponesite šator, jer od spavanja u krošnji starog hrasta nema ništa. U njoj se njiše više producenata i scenarista nego što se u prošlom veku nanizalo dobrih filmova o Robinu Hoodu. I imajte u vidu da ti holivudski radnici toliko upiru pogled u sve što je povezano sa ovim legendarnim odmetnikom da biste sa svojom gospom više privatnosti i romantike mogli naći međ’ divljim veprovima u jeku sezone parenja.

Da, zaista je tako. Holivudu se Robin toliko dopao da će mu uskoro zapevati Everything I Do, I Do It for You. Više od dvadeset godina otkako je uz tu pesmu Bryan Adams uspešno promovisao Kevina Costnera u ulozi šervudskog strelca, i samo pet godina otkako je Cate Blanchett sa onim divljim dečacima Petera Pana promovisala Russella Crowea, u pripremi su čak četiri filma o Robinu Hoodu.

Da bi se u gustoj šumi – prvi film o Robinu snimljen je davne 1908. godine – videli ovi izdanci, trebalo bi krenuti od početka. I to onog u kom je Hood bio mlad. Zelen poput svojih helanki. Tako je nastao scenario za film Robin Hood: Origins, koji je potpisao Joby Harold. Od svih filmova o britanskom junaku, ovaj se najviše zahuktao. Produkcijom će se pozabaviti niko drugi do Leonardo DiCaprio, režijom Otto Bathurst (Peaky Blinders), a u najužem izboru za mlađanog heroja su Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service) i Jack Reynor (Transformers: Age of Extinction).

Robin Hood: Origins trebalo bi da postane srednjovekovni Batman Begins i pretvori pesme trubadura u sirov i mračan nastanak odmetnika. To je, dakle, poznata vrsta produkcije koja je epitete sirovo i mračno izlizala toliko da je i poslednji filmofil digao ruke od filma i otišao da gleda istinski sirove i mračne TV serije. Jer, ako ćemo iskreno, pod sirovim i mračnim se u Holivudu podrazumeva samo fotografija koja izgleda kao da je neko u mraku snimao film pod svetlošću mobilnog telefona.

Da se Errol Flynn ne bi prevrtao u grobu, Disney će u slavu avantura Robina Hooda ipak uneti i nešto radosti. Scenario za film Nottingham and Hood potpisao je debitant Brandon Barker. On je Robina zamislio kao antijunaka, dovoljno šaljivog i spektakularnog da se budući film uporedi sa serijalom Pirates Of The Caribbean. A ako Disney kojim slučajem ipak odluči da izbegne vatromet, čini se da studio Sony tome neće odoleti.

Scenaristi Cory Goodman (Priest) i Jeremy Lott napisali su sinopsis koji je Sony otkupio za vrtoglavu sedmocifrenu sumu. Očekivan keš, ako se ima u vidu da je njihov Robin poput Marvelovog junaka, koji bi se sa svojom družinom mogao razvući na nekoliko nastavaka i spin off filmova. Film Hood upoređuje se i sa franšizom Fast & Furious. Možda grešim, ali očekujem konje na mlazni pogon.

I za kraj, ostaje misterija. Scenarista Will Beall (Gangster Squad) i producent Dan Lin (The Lego Movie) prodali su svoju ideju o šervudskom šarmeru studiju Warner, koji je uložio dosta novca da se ona pretvori u scenario. O tom filmu ništa se ne zna, baš kao ni o pravom Robinu Hoodu, koji vekovima zbunjuje istoričare. (Koga ne bi zbunio čovek koji novac deli sirotinji?!)

A sad izvinite, odoh da pišem scenario za film Robin Hood i čudovište iz bistrog potoka. Neko će ga u Holivudu sigurno kupiti.

Eddie Redmayne Eddie Redmayne kao žena – pogledajte trejler za film „The Danish Girl“ Wolf-Hall-Episode-Icon-Images_E1_1920X1080 Wolf Hall – nova odlična britanska serija Dead Lake Horror & Wine Festival Spremite se za prvo izdanje Dead Lake Horror & Wine Festivala! Pokažite mi heroja TV preporuka: „Pokažite mi heroja“