Halflajf
KULTURA · pozorište

Dom omladine Beograda nastavlja veoma popularan program Pozorište ponedeljkom, posvećen omladinskom pozorišnom stvralaštvu. Publici će se, 28. aprila od 20 časova u Velikoj sali DOB predstaviti Fakultet umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica, sa predstavom „Halflajf“, po tekstu Filipa Vujoševića.

Halflajf je savremeni srpski komad koji problematizuje fenosmen video igrica. Ova predstava prati petoro mladih ljudi između 15 i 28 godina koji su zaokupljeni igricom Counter Strike i pripremaju se za turnir koji ih očekuje. Filip Vujošević, pisac komada likove smešta u podzemni prolaz metro stanice “Vukov spomenik“. Besmisleni prostor stanice stvorio je nove besmislene prostore igraonica i hodnika gde likovi provode sve svoje slobodno vreme – oni su ili u igraonici ili na stepeništu ili u garaži, čime ih autor odvaja od stvarnog sveta i života koji se odvija mimo njih. Halflajf ironizuje ovakav način života i navodi publiku ne na empatiju, već na besmislenost problema koji su za likove ove drame pitanje “života i smrti“.

Režiju, dizajn svetla i izbor muzike potpisuje Aleksandar Đinđić, a u predstavi igraju: Matija Ristić – Krivi, Jelena Orlović – Mila, Maja Jovanović – Milenica, Nenad Stanojević – Bole, Branko Gostović – Kiler Zvezdara. Snimatelj i dizajner zvuka je Dino Dolničar, a autor grafike Sava Spasić.

Predstava je izvedena prvi put u junu 2013. kao deo ispita druge godine glume, klase prof. Boška Dimitrijevića i asistenta Aleksandra Đinđića. Predstava je učestvovala na međunarodnom festivalu studentskih pozorišta “Urban fest“ u Nišu, gde je studentkinja Maja Jovanović dobila nagradu Carica Teodora za glavnu žensku ulogu, kao i na drugim domaćim festivalima.

Cena ulaznice: 200 dinara, uz đačku knjižicu u prodaji 100 ulaznica po ceni od 100 dinara!

 

 

Mizeri „Mizeri“ Stivena Kinga u Ateljeu 212 Kokice (ne) goje Predstava „Kokice ne goje“ u Domu omladine Michele Noare „Zapisnik sa lica mesta‟ zatvara ovogodišnji BFI Unosno mesto, Foto: Nenad Petrović Pozorišna kritika: Unosno mesto