cover
PULS GRADA · aktuelno

Nije neka posebna misterija da je u fokusu proslave “Noći veštica” provod, zabava, maskiranje, jedenje tone slatkiša i rezanje bundeve. Ali hajde saznajte i za druge slatke, bizarne i zabavne činjenice o prazniku mrtvih koje će vas, ukoliko ste se dvoumili, definitivno inspirisati da ga noćas proslavite.

Zaradi svoje slatkiše

Običaj da maskirana deca idu od vrata do vrata i sakupljaju razne poslastice odavno je već utemeljen kao obavezni ritual za Noć veštica. Ali, ranije su klinci morali da zarade svoje slatkiše, pa se takozvana Trick or Treat akcija odvijala tako što bi prvo nešto otplesali, otpevali, očitali molitvu ili izveli recitaciju, kako bi dobili nagradu za svoj trud.

Noć kupusa

U Novoj Engleskoj, koja je zapravo jedna velika pokrajina u okviru Sjedinjenih Američkih Država, postoji još jedan neobičan običaj koji se vezuje za Noć veštica. Naime, tamo se koristi i alternativni naziv za ovaj praznik, koji glasi Noć kupusa. Tada komšije jedni drugima u šali ostavljaju trulo povrće u blizini kuće i ispred vrata.

Kraljica bundeva

Praznik Noć veštica svakako ne bi bio to što jeste bez bundeve. Ona je glavni ukras, zbog čega je njeno izrezivanje i oblikovanje ujedno i jedna od najzabavnijih aktivnosti. Naravno da se jede čorba od bundeve, zatim pita i razni drugi kolači, a pije se i popularni Pumpkin Spice Latte. U Americi je bundeva fundamentalna za Halloween, pa neka vas ne iznenadi da se proda preko 1,000,000,000 kilograma za vreme praznika.

Strašan biznis

Pored Božića, Noć veštica je jedan od najunosnijih praznika. Ogroman broj ljudi potroši silan novac na kostime, maske, dekoraciju, sltakiše i provod. Svaka zabava ima svoju cenu, ali izgleda da je ovaj praznik zbog svoje svetske popularnosti postao i jedan od najprofitabilnijih trenutaka u godini.

Uvek treba biti human

Pedesetih godina u Filadelfiji je umesto slatkiša počeo da se sakuplja sitni novac za humanitarne svrhe, koji je zatim slan UNICEF-u. I tako, mic po mic, osnovan je poseban program UNICEF Trick or Treat koji sav novac sakupljen za vreme Noći veštica donira deci u inostranstvu.

Poslednji trik

Jedan od najvećih i najintrigantnijih mađioničara i iluzionosta svih vremena definitivno je veličanstveni Harry Houdini. Ništa u njegovom životu nije smelo da bude slučajno i obično, pa tako ni smrt. Umro je davne 1926. godine, a dan kada je „otišao“ bio je 31. oktobar.

Slatki strah

Dan zaljubljenih nekada je bio poznat i po tome jer se za vreme njega u svrhu poklona prodavalo najviše čokolade i sofisticiranih slatkiša. Ali ne više! Sada je Noć veštica preuzela slatku teritoriju, jer se za vreme praznika straha kupuje mnogo više slatkiša nego za dan kada se slavi ljubav.

Ima dana…

… za jedenje slatkiša i kada Noć veštica prođe. Crna i mlečna čokolada imaju rok trajanja i do dve godine, ako ih držite dobro zatvorene na mračnom i suvom mestu. Bombone, uglavnom tvrde, izdržaće do godinu dana. Tako da neke slatkiše možete sačuvati za sledeću godinu i ponovnu proslavu ovog praznika, pod uslovom da uspete da im odolite narednih 365 dana.

one-legged-man-halloween-costume-josh-sundquist-11cover Ovaj paraolimpijac nas svake godine inspiriše svojim kreativnim kostimima za Noć veštica Naš život u četiri zida Kako izgleda kada čitav život provedete u svoja četiri zida? Lindex Srbija Lindex promovisao grudnjak s protezom Momci ne plaču Momci ne plaču – pogledajte video o mladim Rusima koji vole da se šminkaju · · · · · · ·