Helmut Newton - svetski provokator broj jedan
fotografija

Nemačko-australijski fotograf, takoreći legenda modne fotografije bez kojeg danas ne bismo mogli ni da zamislimo šta znači seksi ili provokativna fotografija u službi mode. Helmut Newton će ostati zapamćen kao verovatno najuticajnija figura u svetu fotografije, koja je uspela da glamur, slavu, strast i erotski naboj spakuje u 2D formu – visina puta širina, sa podrazumevajućom dubinom, ali mašte, i sve to u crno-belom filmu!

Svake godine se organizuje nekoliko izložba Newtonovih fotografija, koji od 2004. godine više nije živ, ali koji zahvaljujući svojoj zaostavštini mlađim generacijama nikada neće biti nedostupan. Višeslojna u značenju, njegova najbolja dela, nastala u periodu od 1974-1984, ovih dana će ponovo biti deo jedne izložbe u Londonu.

Helmut Newton je uspeo da nam dočara seksipil lepotica ere nemog filma, mnogo nakon što su one nestale sa lica zemlje, da se poigra pitanjima roda i njegovih karakteristika tako da svaka žena poželi da nosi muško odelo, kravatu ili cilindar. Šik koji je postigao radeći za francuski Vogue, časopis koji i danas pokušava da dosegne staru slavu i ono što mu je jednom davno svojim radovima dao Newton. A svet ovaj modni magazin kupuje u nadi da će u njemu pronaći ono što je gotovo nesvesno, kao kakvo zaveštanje, jedan genije u njemu ostavio.

Helmut Newton - svetski provokator broj jedanOtvori galeriju
Teddy devojke Teddy Girls: Devojačka banda iz pedesetih Neobične fotografije Sjajne fotografije i bez fotošopa Gde spavaju sirijska deca Magnus Wennman: Gde spavaju sirijska deca Michael Stokes Michael Stokes: Ratni veterani u humanitarnoj kampanji · · · · ·