78
KULTURA · film/TV

Pronalazak glumca koji bi s jednakom uverljivošću mogao da glumi Brusa Vejna i drugu stranu njegovog dolara – Betmena, uvek podiže prašinu. Ben Aflek je još uvek aktuelan kao borac protiv nepravde u noći, a trebalo je ne samo da glumi u filmu o Betmenu koji nas očekuje, već i da ga režira.

Umesto toga, 2019. godine videćemo kako će se filmom The Batman pozabaviti reditelj Met Rivs (Cloverfield, War for the Planet of the Apes), a šuška se da bi Džejk Džilenhal mogao postati vozač betmobila. Dok Aflek kontemplira i produžuje neizvesnost o odlasku, a Džilenhal verovatno grize krila od nervoze zbog toga, u ostatku teksta pročitajte kako je tekla evolucija jednog od najpoznatijih superjunaka i ko je sve, mimo animiranih filmova, imao sreće da se oproba u kultnoj ulozi.

Luis Vilson

Prvi filmski serijal o Betmenu bio je pod uticajem političke situacije u Americi. Prikazivan je 1943. godine, za vreme Drugog svetskog rata, kada je Japan bio glavni neprijatelj SAD. U senci napada na Perl Harbor, Betmen je crni plašt nosio kao tajni agent američke vlade i pokušavao da uđe u trag dr Daki, negativcu japanskog porekla. Luis Vilson je tumačio glavnu ulogu, ali ga kritika nije jednoglasno prihvatila.

Robert Loveri

Do nove pojave Betmena prošlo je šest godina. Dovoljno da ga 1949. godine, u filmskom serijalu Batman and Robin, umesto Luisa Vilsona oživi Robert Loveri. Za razliku od prethodnika, Loveri je u karijeri snimio više od sedamdeset filmova i pripala mu je ta čast da bude prvi glumac čiji se Betmen susreo sa Supermenom u epizodi serije Adventures of Superman.

Adam Vest

Prva televizijska serija o Betmenu okupirala je male ekrane od 1966. do 1968. godine. Adam Vest je osvojio ulogu kada su ga producenti primetili u reklami za Nesquik. Betmena je glumio kako na malim ekranima, tako i na filmu snimljenom po motivima serije. Duhovitost i campy stil učinili su seriju toliko omiljenom da je nedavno doživela dva animirana nastavkaBatman: Return of the Caped Crusaders (2016) i Batman vs. Two-Face (2017), u kojima se može čuti Vestov glas.

Majkl Kiton

Superjunake smo navikli da gledamo u besprekornoj fizičkoj formi, ali Majkl Kiton se nikada nije uklapao u tu vrstu holivudskog stereotipa. Iako ne izgleda poput nekoga ko redovno izvodi kriminalce pred rogato lice pravde, Kiton je, zahvaljujući reditelju Timu Bartonu, glumio u prilično seksističkom filmu Batman (1989) i nastavku Batman Returns (1992). Pre nego što je dobio ulogu, producenti su imali u vidu Mela Gibsona, Kevina Kostnera, Denisa Kvejda i mnoge druge.

Val Kilmer

S dolaskom reditelja Džoela Šumahera, Majkl Kiton je shvatio da je dovoljno dugo nosio breme Brusa Vejna. Samo nekoliko dana pošto je odustao od uloge u filmu Batman Forever (1995), plašta se prihvatio Val Kilmer. Šumaher je favorizovao Kilmera zbog uloge u filmu Tombstone, a glumac je prihvatio ulogu takvom brzinom da ni scenario nije stigao da pročita pre toga.

Džordž Kluni

Ako je kritika bila podeljena oko Šumaherovog filma Batman Forever, oko filma Batman & Robin (1997) niko nije imao dileme. Reditelj je patosirao naslovnog junaka tako da se neće podići i pojaviti u bioskopima dugi niz godina. Iako je harizmatični Džordž Kluni nastavio tamo gde je Val Kilmer stao, ni on nije mogao ništa da uradi u bućkurišu koji je toliko trivijalan da se i danas spominju bradavice koje štrče na Betmenovom kostimu.

Kristijan Bejl

U trilogiji The Dark Knight, koja je započeta 2005. i privedena kraju 2012. godine, videli smo najozbiljniju, najrealističniju i najkvalitetniju filmsku verziju Betmena. Reditelj Kristofer Nolan pokazao je snagu svog suzdržanog stila, dok se Kristijan Bejl odomaćio u umu obožavatelja kao najbolji Betmen u istoriji kinematografije. Reč je o sagi koja je postala više od ekranizacije stripa i koja nam je podarila jednako ikoničnog negativca – zahvaljujući ulozi Džokera, nikada nećemo zaboraviti Hita Ledžera.

David Mazuz

Šesnaestogodišnji David Mazuz već četiri godine glumi Brusa Vejna u seriji Gotham. Betmen, dakle, još nije raširio krila, ali, ako imamo u vidu da je serija prvenstveno posvećena detektivu Džejmsu Gordonu, pitanje je da li će to ikada i uraditi. U svakom slučaju, reč je o zanimljivom fokusu na mlađe dane superheroja, čiji je period adolescencije obično ignorisan u prethodnim verzijama, ili su mu bile posvećene samo kratkotrajne scene.

Ben Aflek

Analize su potvrdile očigledno: 71 odsto tvitova, napisanih u roku od sat vremena od objavljivanja vesti da će Ben Aflek glumiti Betmena, bilo je negativno. Posle tri filma (Batman v Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad i Justice League) pokazalo se da Aflek ipak nije toliko loš izbor, mada, po ko zna koji put, ovaj sjajan reditelj nije pokazao da je jednako dobar glumac. Ako su tačne glasine da će uskoro okačiti plašt na čiviluk, budite sigurni da stanovnici Gotama neće dugo žaliti i ostati nezaštićeni.

dah445 Dah života: Velika ljubavna priča u bioskopima 45 Drugi Festival meta filma u Beogradu 123 The Terror: Nova serija Ridlija Skota Aballerinastale-MistyCopland Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci · · ·