Supermeni
KULTURA · film/TV

Ako se još uvek pitate šta je to na nebu odgovor je nedvosmislen: to je Supermen. Tačnije, deset njegovih filmskih i televizijskih inkarnacija koje su prošle našu selekciju. Po strani su ostali glumci koji su čoveku od čelika pozajmili glas u nekoj od bezbroj animiranih verzija. Lišili smo se i Davida Wilsona, koji se kao Supermen pojavio na televiziji samo jednom – 1975. godine u ekranizaciji mjuzikla sa Brodveja.

Preostali su tu da ih hvalite ili kudite, što je neizostavno kada je reč o ulozi koja je toliko fizički zahtevna i opterećena uzorom iz stripa. U svakom slučaju, ako vam se baš niko ne dopada, imajte u vidu de se Nicolas Cage opasno približio crvenom plaštu u jednom trenutku holivudskog ludila. Za razliku od glumaca koji slede, uloga mu je izmakla iz ruku.

Kirk Alyn

Prvi filmski serijal o Supermenu snimljen je 1948. godine, a čast da glumi naslovnog junaka pripala je Kirku Alynu. Na audiciji koja je trajala petnaestak minuta Alyn se nije osećao prijatno. Producenti su prokomentarisali da liči na Klarka Kenta i tražili da skine majicu i pantalone. „Srećom, bio sam u dobroj formi tada“, prokomentarisao je godinama kasnije.

George Reeves

Kada se na snimanju serije Adventures of Superman uvukao u kostim čoveka od čelika, George Reeves nije bio presrećan – nekada se gluma na televiziji doživljavala kao drugorazredan posao, plata je bila mala i uvek je postojala opasnost da uloga prođe neopaženo. Svi ti strahovi, u Reevesovom slučaju, bili su neopravdani. Crveni plašt nosio je od 1951. do 1958. godine i postao poznat širom Amerike.

George Reeves (foto entertainment.time.com, symbolicliving.com)

Christopher Reeve

Godine 1978. Christopher Reeve se pojavio u kultnom plavo-crvenom odelu i promenio svet filma. Njegova fizička pojava i gluma u visokobudžetnom Supermanu postali su model na osnovu kog su birani svi kasniji ljudi sa Kriptona. Danas je gotovo opšte prihvaćeno da je reč o najboljem Supermenu kog smo videli. Reeve je ulogu ponovio u još tri nastavka pre nego što ga je zadesila surova nesreća – 1995. godine povredio se prilikom jahanja i ostao paralisan sve do 2004, kada je preminuo.

John Haymes Newton

Povratak Supermena na male ekrane odigrao se 1988. godine, kada je snimljena prva sezona serije Superboy. Poput serije Smallville, o kojoj će biti reči nešto kasnije, i ova se prvenstveno ustremila na Klarka Kenta, ovozemaljski identitet čoveka bržeg od metka i snažnijeg od lokomotive. Čast da ponese kostim čije su čizme koštale 250 dolara pripala je Johnu Haymesu Newtonu.

Gerard Christopher

Dobar start serije Superboy produžio je njen vek trajanja na četiri godine ali, od druge sezone, Supermena više nije tumačio John Haymes Newton. Mladi glumac je zahtevao veći honorar pa su ga producenti zamenili sedam godina starijim Gerardom Christopherom. Ubrzo je i serija promenila ime u The Adventures of Superboy.

Dean Cain

Na vrhuncu popularnosti, seriju Lois & Clark: The New Adventures of Superman pratilo je oko 15 miliona gledalaca. Modernija verzija priče o superheroju bila je posvećena koliko odnosu između Klarka Kenta i Luis Lejn, toliko i Supermenovim avanturama, s tim što je Supermen smatran alter egom. Dean Cain je uspešno nosio najteži i najduži plašt kostima koji je po prvi put bio napravljen od spandeksa. Serija je trajala od 1993. do 1997. godine.

Tom Welling

Iako nikada nije poneo klasičan Supermenov kostim, jer se insistiralo na zapletu o Klarku Kentu, Tom Welling je oduševljavao ulogom u seriji Smallville. Punih deset godina plenio je harizmom na malim ekranima i dobio je pohvale čak i od Christophera Reeva.

Brandon Routh

Mnogi glumci koji su nosili slovo S preko grudi bili su poistovećeni s njim i teško su dolazili do uloga koje nemaju veze sa Supermenom. Brandon Routh je to osetio na svojoj koži 2006. godine, kada kritika i gledaoci nisu jednoglasno prihvatili film Superman Returns. Uloga koja je trebalo da ga proslavi pokazala se otežavajućom i može se reći da je Routh tek nedavno našao adekvatan prostor za sebe u seriji Legends of Tomorrow.

Henry Cavill

Prvi Supermen bez donjeg veša osvanuo je u filmu Man of Steel. Ali, iako se na taj nedostatak obraćala pažnja 2013. godine, nebom je suvereno ovladao Henry Cavill, jedini glumac koji se može porediti sa Christopherom Reeveom. Cavill je ulogu osvojio posle drugog pokušaja – prvi put je bio u trci 2004. godine, kada se odustalo od snimanja filma Supermen: Flyby. Ovih dana ga po treći put možemo videti u ulozi Supermena zahvaljujući filmu Justice League, a potpisao je ugovor za još jedan film u serijalu.

Tyler Hoechlin 

Supergirl je ženski odgovor na Supermena. Heroina se prvi put pojavila u svetu filma 1984. godine, ali je od 2015. našla svoje mesto i na malim ekranima. Pošto serija prati avanture Kare Zor-El, Supermen se pojavljuje samo kao sporedan lik. Tyler Hoechlin, nekadašnja zvezda serije Teen Wolf, obavio je taj gostujući zadatak u četiri epizode.

Batman vs. Superman Filmski obračun: „Betmen protiv Supermena: Zora pravednika“ Superheroji i hello kitty Kad superheroji vole Hello Kitty George Clooney, Brad Pitt 25 najzgodnijih glumaca – da li se slažete sa ovim izborom? Batmobile Ben Affleck će voziti potpuno novi Batmobile u trci sa Supermenom · ·