prep pad_cover
U VAZDUHU · tech/web

Automatizacija proizvoda načinila je naše živote daleko lakšim, a takvi trendovi su i više nego potrebni kod onih radnji koje obavljamo svakodnevno, kao što je spremanje hrane. Kuhinje današnjice bogate su brojnim uređajima koje nam svakodnevicu čine lakšom, efikasnijom i lepšom.

Tehnološki napredak na polju električnih uređaja uzeo je već toliko maha da su čak i svakodnevni kuhinjski uređaju po svom dizajnu, karakteristikama i funkcionalnosti postali high-tech. Pametni uređaju prisutni su danas svuda po domu, od veš mašina, svetlosnih sistema, klima uređaja, pa tako i u kuhinji. Mnogi su tu da olakšaju svakodnevicu, drugi da je učine zanimljivijom, treći da nas puste da se još manje zamaramo stvarima koje nam nisu prioritet, neki su tek puki luksuz, ali su svakako zanimljivi za upoznati.

Kuhinjski super-heroj

Nekadašnjeg super heroja u kuhinji, ekspres lonac, može se reći da je zamenio novi savremeni super uređaj, slow cooker. Električna naprava je zapravo keramička posuda sa tajmerom i grejačem u koju se maltene strpaju željene namirnice, uključi se na nisko i dugo kuvanje, i pusti da se krčka. Naravno da to nije sve, jer postoje i oni koji su uvezani sa našim pametnim telefonima tako da kuvanje kod kuće možemo početi kad god i gde god se nalazimo, tempirajući da nas vruć i ukusan obrok čeka baš kad stignemo gladni u toplinu svog doma.

Bez telefona ni u kuhinju

Kuhinja sve više postaje jedno važno mesto socijalizacije i umrežavanja, ail naši pametni telefoni probili su se na nešto drugačiji način u ognjišta doma. Sve više modernih kuhinja pokreće se preko brojnih aplikacija i oslanjaju se baš na naše nerazdvojne prijatelje, pametne telefone. Da li su nam baš sve te aplikacije potrebne ili ne, ostaje na korisnicima da procene, ali izbor je uvek dobrodošao. Samo, za štošta nije dovoljna aplikacija, već i uređaj koji se na nju nadovezuje.

Aplikacije olakšavaju, zar ne?

Da su telefoni tu da razmišljaju umesto nas, već davno smo na to navikli. Prep Pad je aplikacija čija je uloga da broji šta jedemo, ali i koliko to sve ima kalorija i nutritivne vrednosti. za one koje baš žele da prate svaki svoj zalogaj i sve što on sadrži. A tako postoji i aplikacija Egg Minder čija je uloga da pamti koliko su stara jaja koja smo kupili, kako se neko slučajno ne bi pokvarilo, ali i koliko ih je ostalo, pa nas podseti kada je vreme da obnovimo zalihe. Na kuvanje na daljinu nisu ostale otporne ni rerne i proizvođač GE Appliances dosetio se aplikacije za rernu gde je s telefona na daljinu moguće podešavati sve, a i nema više brige da li je rerna ostala uključena, što već jeste brilijantno.

Otporni na kuhinju

Iako postoje razni trikovi kako da zaštitimo svoje uređaje u kuhinji, koji su nam potrebni ne samo da bismo upravljali svim novim napravama koje su na njih povezane, već i da čitamo recepte, družimo se, pa i listamo društvene mreže na koje smo mnogi, hteli ili ne, odavno navučeni, Sony se dosetio da nisu svi baš oduševljeni trikovima koje uključuju plastične kese, folije i slično. Na tržište su lansirali tablet baš za upotrebu u kuhinji. Ovakav specijalno dizajniran otporan tablet može da izdrži svašta, uključujući i direktan mlaz vode ili da bude potopljen do čak 30 minuta. Whirlpool je otišao korak dalje. Izbacili su na tržište interaktivnu ploču za šporet. Touchscreen ploča se tačkasto zagreva, kao obična ploča šporeta, ali ostatak površine funkcioniše kao kakav tablet, gde je moguće listati recepte, društvene mreže, proveravati mejl i svašta nešto na internetu. Na šporetu.

Nije kuhinja samo kuvanje

Inovacije u tehnologiji nisu samo za spremanje u kuhinji. Eto nam i pametne kante. Kanta na senzor, osim što je lepo dizajnirana, otvara se tek zamahom ruke, bez ikakvog kontakta, pružajući nam mogućnost da nikada ne moramo da dotaknemo kantu za đubre. I košta preko 200 dolara, jer higijena je na ceni!

Kuhinjske tehnološke inovacije su pored ovakvih potrebnih ili ne stvari se fokusirale i na stvaranje prijatnog ambijenta u kuhinji i tako imamo niz muzičkih i svetlosnih sistema koji se ugrađuju da se ne vide, kao potpuno bezbedni i zaštićeni od svih dešavanja u kuhinji, a kontrolišu se takođe preko pametnih uređaja, za kuhinje koje su stvarno centar dešavanja i užitka.

Gedžeti kao zanimacija

Kuhinjski gedžeti nikada ne prestaju da budu traženi, a neki su tu izgleda i da nam prave društvo i baš nas odmore od svega. U ovoj godini bogatiji smo za Hello Egg, pametnog kuhinjskog asistenta u obliku male naprave oblika jajeta koja ima oko na sredini koje budno prati sve što radimo u kuhinji i pamti za nas. Daje nam recepte, instrukcije kako šta treba da se uradi ili spremi, pravilno iseče, čak nam i pušta muziku i pamti koje proizvode smo iskoristili a koje treba naručiti. Slično nešto radi i GeniCan, dodatak za kantu za đubre koji skenira sve barkodove koji uđu u kantu, ili mu kažemo šta to upravo bacamo, i onda to zabeleži za sledeću kupovinu. Ništa manje inovativan nije ni 42Tea, uređaj koji nam govori kada je prava temperatura vode za čaj i kada je vreme da kesicu izvadimo iz šolje.

Za savršeni sendvič ili iscrtanu palačinku

Zanimljivije je kada se obrok pravi uz nekakve napravice i male pomoćnike. Tako je ove godine totalni hit naprava za pravljenje doručka koja je nalik na toster, ali sa plotnom u sredini. Sa gornje i donje strane se stavi zemička, i svi željeni sastojci, a u središnji deo se razbije jaje koje se zagreje direktno na plotni. Zatim se ona sa strane izvuče i svi sastojci se spoje u ukusan i dobro zapečeni sendvič. Štampač palačinki je još jedna inovacija koja je osvojila mnoga domaćinstva sa decom. Izgleda kao 3D štampač ali proizvod su palačinke u raznim formama, naročito zanimljiva poslastica najmlađima.

I za one baš lenje

Mnoge kuhinjske operacije nisu baš toliki napor, ali ništa to ne sprečava da se napravi napravica koja će i to obavljati. Tako možemo da svoju kolekciju obogatimo sekačom putera, napravicom u koju se smesti ceo puter, i kao za pez bombonu pritisne jednom – ispadne isečeni komad putera. Ništa manje ne možemo očekivati ni od razbijača jaja ili bejgl giljotine koja nas pošteđuje muke sečenja bejgla na dva dela, a ako smo baš zagriženi da nam tost hleb bude tačno onoliko zagrejan koliko želimo, eto nam na tržištu i tostera sa centralnim providnim delom. Pa da nema greške!

Energetska efikasnost i integrisanje

Pravac razvoja usmeren je, ili bi barem trebalo biti, na održivost. Nekada se energija uzimala daleko više zdravo za gotovo nego danas i tako su se i brojni kuhinjski uređaji koji se napajaju različitim vidovima energije, danas električnom, okrenuli racionalnijoj potrošnji. Termostati koji mogu da se programiraju i daljinski, senzori, kompresori i različiti vidovi kontrole se uvode, a posebna pažnja je na polju inovacija onih uređaja koji su pravi jedači struje, kao što su frižideri i rerne. Tako nije neobično i da se više uređaja integriše u jedan i danas dosta popularne su tzv. modularne kuhinje. Naročito u gradskim sredinama ovakve kuhinje su tražene, jer pružaju i uštedu prostora, i tako se sve više biraju ugradni uređaji koji imaju mogućnost izbora, kao što su gasni i indukcioni šporet istovremeno.

QLED TV stand (5) Samsung predstavlja dodatnu opremu za televizore HTC U11 - HTC Adriatic ekipa Novi HTC U11 predstavljen u Srbiji landscape-1481212687-landscape-1481109671-antipode Novim avionom za 20 minuta preko Atlantskog okeana Playground foto 2 Playground – Centar za inovacije koji jača digitalno društvo · · ·