1196
životna sredina

Možda ste već čuli da se u našem okruženju sprovode u delo razni projekti koji ugrožavaju prirodno stanište mnogih životinjskih vrsta. Sada su i svetski mediji počeli da izveštavaju o opasnosti po biodiverzitet na Balkanu.

U poslednje dve godine, izgradnja hidroelektrana i drugi povezani projekti porasli su za čak 300%. U planu je 2.800 novih brana od Slovenije do Grčke, od kojih će 37% biti izgrađeno u zaštićenim oblastima poput nacionalnih parkova. Iako su u pitanju mali projekti, njihove posledice mogu da budu katastrofalne po okolnu prirodu. Reke se skreću posebnim cevima, a na mestu njihovih tokova ostaju prazna korita, što je kraj za mnoge biljne i životinjske vrste.

Takav je slučaj u Albaniji, gde je jedna vrsta ribe koja je otkrivena ove godine, već u opasnosti od izumiranja, baš zbog izgradnja takvih brana. Njihov ministar energetike je međutim osporio izveštaje koji  sugerišu odumiranje životinjskih vrsta i rekao kako su svi projekti u skladu sa ekosistemom.

Ovakve brane utiču negativno i na ljude, bilo je već nekoliko sukoba oko opravdanosti takvih postupaka i nekoliko smrtnih slučajeva na radu. Uništavanje okolnog ekosistema nikako ne može da bude dobro po ljudsku vrstu, ma šta pisalo u izveštajima. U Albaniji je najviše brana u izgradnji, 81, a u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini radi se na 71 brani. Ono što najviše zabrinjava je da je u Srbiji u planu još 800 ovakvih projekata.


photo-1520006403909-838d6b92c22e Zašto bi pametna kupovina trebalo da bude izbor svih nas? bananas-1735006_1920 Borba protiv bacanja hrane Naslovna fotografija - šarka (foto topsimages.com) 10 otrovnih živih bića iz Srbije Zima će postati leto, a leto zima... Naučnici upozoravaju: Stravične stvari koje se mogu desiti u budućnosti · · · · ·