hyaluronic_acid_50mg_60_s_-_126720_3
PULS GRADA · zdravlje

Smatra se da ljudski organizam sadrži oko 15g hijaluronske kiseline, od čega se jedna trećina svakodnevno razgrađuje i ponovo sintetiše. Može biti uneta u organizam putem hrane ali i putem suplemenata. Nalazi se u vezivnom tkivu, u hrskavici, međućelijskom matriksu, sinovijalnoj tečnosti (tečnost oko zglobova koja ih podmazuje).

Kod hroničnih, upalnih procesa (osteoartritis) dolazi do razgradnje hijaluronske kiseline i oštećenja hrskavice, a time se smanjuje elastičnost i pokretljivost zglobova. Hijaluronska kiselina ne samo da podmazuje zglobove već i podstiče zadržavanje vode u drugim tkivima kao što je koža. Pošto može da veže veliku količinu vode, do 1.000 puta više u odnosu na svoju težinu, značajan je sastojak u kozmetičkoj industriji, jer dovodi do povećanja elastičnosti kože.


training-828764_1280 Ovi znaci pokazuju da preterujete sa vežbanjem christmas-cookies-1886760_1280 Saveti za zdravu ishranu tokom praznika Alpecin C1 kofeinski šampon Alpecin C1 kofeinski šampon: Šampion u borbi protiv opadanja kose natasa-vukmirovic-web Terapija srećom: Birajte radost svaki dan ·