One hit wonders
U VAZDUHU · pop trash

Evo, javljaju da je Taylor Swift sa trona svrgnula „Despasito“; nismo vidoviti niti zlonamerni ali sva je prilika da će se kroz godinu-dve vlasnici i izvođači sada, kako se čini, neprolaznog „Despasita“ skućiti u sigurnoj luci zvanoj „one-hit wonder“. Otud i ovo brzo podsećanje na dvanest ovdašnjih one-hit-wondere. Naravno, ima ih još dosta, dosta više…

Koketa – Srđan Jul

Zgodan primer YU belačkog post-new wave funk zvuka osamdesetih godina prošlog veka, sada već nezaobilazna Koketa, ostala je jedini hit u opusu enigmatičnog  Srđana Jula. Doduše, bila je tu i mega power pop balada, Samo za nju, i soundtrack za trešoidni rokerski filmski pokušaj, Crna Marija (ovo poslednje u saradnji sa Milanom Mladenovićem, koji je u tom filmu i glumio), ali Koketa  se jedino zadržala  u umovima i ušima više generacija do danas. Naravno, pomogla je i slasna obrada skupine Sevdah Baby od pre nekoliko leta.

Jelena – Bolero

U slučaju grupe Bolero bilo je i pokušaja povratka i svečarskih okupljanja, ali oratorijumski razglobljena Jelena ostala je njihov jedini  opšte prihvaćeni i preživeli hit.

Noć sa tobom – May Day

Eurodance/hi-energy plesni zvuk devedesrtih godina prošlog veka nije ni bio viđen za dug život, ali u toj hrpi svega i svačega preživelo je nekoliko izdržljivih radova. Grupa May Day tabala je sredinom druma, a do dana današnjeg poživela je pesma Noć sa tobom, sa sugestivnim i osobenim muškim vokalom.

Samo želim da znam – Dee Monk

Definitivno najbolja pesma srpskih plesnih  90-tih  svakako je i dalje magična Samo želim da znam. Dee Monk je tu i tamo nastavljao karijerui, ali ništa nije zagrejalo srca kao baš ta njegova numera. I, da, ova pesma se pojavila pre navodne skandinavske joj  bliznakinje (hita benda Ace of Base).

Ljubav preko žice – Andrej Mežek

Poduža je i respektabilno decentna je sveukupna karija slovenačkog muzičara Andreja Mežeka, ali, ako ćemo pošteno, jedini  njegov panjugoslovenski hit je izvrsna numera Ljubav preko žice,pesma u kojoj se srećno spajaju tragizam, elegancija i zvučna uglađenost, a preuzeta sa  albuma snimljenog u čuvenom studiju Abbey Road.

Andrea – Regata

Zagrebački sastav Regata se nakon pokušaja u svetu heavy i hard rok zvuka preusmerio ka glavnotkovskom roku i naglašenom refrenu, a rezultat je do dana današnji golemi i gromki hit Andrea, sa spojem fatalizma i blage mizoginije u stihovima „Lijepa si, Andrea, neće bit’ problema, Andrea, doće neko drugi noću da te ljubi, Andrea“.

Ljubav traje dugo – Feniks

U zaostavštini devedesetih važno mesto zauzima i hit Ljubav traje dugo, koji je pratio prigodni minimalistički spot u tzv. slovnom maniru. Pesmu je kroz svoje emisije istrajno podržavala i Ruška Jakić, a grupa Feniks je ovim svojim radom trasirala tput zvuk kakav već godinama trasiraju Rado S i njima slični.

Fratello – Aerodrom

Ostavio je Jurica Pađen i značajniji trag u hrvatskom i jugoslovenskom roku, ali jedini sa ove distance, uz Običnu ljubavnu pesmu, stvarni hit njegovog Aerodroma bio je glasoviti Fratello. Melodija jeste zarazna, ali dosta je pomogao i tekst sav ubrzopoteznim rimama („Čuvaj mi Rozi i uvek joj pomozi…“).

Đino Banana – Odvedi me u Diznilend/Mače moje čupavo

Srđan Jevđević se docnije okrenuo varijacijama na pank, ali osamdesetih je pod firmom Đino Banana uknjižio dva primećenija poluhita,  a što se onda da račuinati kao jedan veliki hit ukupno uzev. U pitanju su pesme Odvedi me u Diznilend i Mače moje čupavo.

Kaliopi – Rođeni (O, bato)

Pevačica Kaliopi je nastavila solo-karijeru ali u baštini inicijalnog skopskog benda jedini veliki hit je Rođeni (poznatiji kao O, bato), koja je danas, nažalost, prvenstverno  omiljena stavka za nerezonsko razurlavanje u pevačkim TV takmičenjima. Istini za volju, neki pomalo pamte i Kofer ljubavi, simpatičnu pesmu sa istog tog albuma.

Bumbar – Lina

Crnogorska pevačica Lina je brzo odustala od pevačke jkarijere, sada je čest gost u rubrikama „Gde su, šta rade“ i  „Je l’ ih se sećate?“, a, ostavimo li treš-deliciju,  njenu pesmu 24 bez šlema, iza nje je ostao samo Bumbar, još jedna od suptilnijih feminističkih himni devedesetih.

Pop izleti na engleskom Limitid edišn: Izleti ovdašnjih pop zvezda na internacionalno tržište cover Lažni posteri koji su razonodili stanovnike Kalifornije cover Poznate ličnosti vole stare telefone cover Kako se očevi provode na koncertu omiljenog ćerkinog benda · · ·