Hitchcok - predmeti za ubijanje
KULTURA · art

Poznati argentinski umetnik Martin Sichetti bio je fasciniran količinom detalja u scenografiji filmova Alfreda Hitchcocka. Tvrdio je da u njegovim filmovima postoji izvesna vizuelna dinamika drugog plana, te je obratio naročitu pažnju na one predmete koji su zahvaljujući Hitchcokovom umeću gotovo fetišizovani.

Sichetti je napravio seriju crteža pod nazivom Hitchcock: Artikli za ubistvo, a na vama je da pre nego što vas mi podsetimo i sami pročešljate njegove poznate filmove i odgonetnete koji bi to predmeti mogli biti. U različitim scenama ubistva postoje različiti predmeti, koji se pre nego što dođe do samog kobnog čina pojave upravo kako bi anticipirali mogući događaj. To su sasvim obični predmeti koji se svakodnevno koriste u kući, međutim u dobrom filmu, kakvim se Hitchcock svakako može pohvaliti, oni postaju simbol nečeg zloslutnog što će se možda tek dogoditi.

Dial M for Murder (1954)

Frenzy (1972)

Marnie (1964)

Psycho (1960)

Rope (1948)

The Birds (1963)

Umetnost tokom Velikog rata Umetnost tokom Velikog rata David Irvine docrtava pop-art simbole Kad pop-art dospe među klasike Predivna iranska džamija Očaraće vas unutrašnjost iranske džamije Ana Kraš Izložba crteža Ane Kraš u Njujorku · · · ·