Ascot Chang
PULS GRADA · moda

Ne pričamo o „zakrpi mi rupu, ušij dugme, suzi, skrati, sedela-sam-za-mašinom-šila-sam”. A, ne. Ovo su ljudi (muškarci!) koji su od rada za svojim singericama napravili carstva! Oni kroje za političku, kulturnu, pop elitu, kraljevske porodice i slavne ličnosti. Oni su majstori šavova, njihovo oruđe su makaze i krojački metar i tim oruđem pokorili su konfekciju široke potrošnje. Jer, oni ne šiju za mase. Da biste bili njihov klijent, potrebno je da imate stil, status i – novac.

Ascot Chang

Svetsko ime. Poznat po tome što pažnju posvećuje svakom detalju izrade. Veruje da odeća treba da bude ne samo savršeno skrojena po meri svake individue, već i odraz njenog načina života i stila. Prvu radnju otvorio je 1953. na Kimberley Roadu. Danas je to kompanija koja je održala nivo usluge šireći se u Njujork 1987, Beverli Hils 1989. i dalje širom sveta, uključujući krojačke radnje u Šangaju, Manili i Pekingu.

Ascot Chang ove godine slavi jubilej – 60 godina rada. Priča počinje u Šangaju 1940. godine kad je mladi Ascot Chang ovladao veštinom šivenja kao šegrt kod krojača koji je kreirao košulje po meri. S dragocenim iskustvom, a pod uticajem nekih od najboljih svetskih krojača od Italije preko Rusije do Savile Row-a, vođen snom da osnuje sopstvenu kompaniju, preselio se u Hong Kong kao 26-godišnjak sa deset dolara u džepu i – vizijom. Od starta svojim klijentima nudi personalizovanu uslugu. Svojom posvećenošću, umetnošću zanata i stalnim traganjem za savršenstvom, ubrzo je dobio verne klijente, što mu je omogućilo da otvori prvu Ascot Chang radnju 1953. godine.

Danas Tony i Johnny Chang, Ascotovi sin i brat, nastavljaju porodičnu tradiciju vrhunske usluge i kvaliteta. Krojačka imperija Ascot Chang spaja tradicionalno šangajsko krojenje sa savremenim trendovima. Zahvaljujući viziji onog 26-godišnjaka, lanac radnji se širio, privlačeći istaknutu klijentelu američkih industrijskih lidera, političara i trendsetera. Košulje i odela kroje se u poslovnom ili kežual stilu i zajedno sa svilenim kravatama, kašmirskim džemperima, elegantnim šalovima, boksericama i maramicama mogu se kupiti već gotovi ili krojeni po meri uz mogućnost stavljanja monograma.

Dobar glas daleko se čuje – o Ascotu Changu rekli su:

Robb Report: Najbolji od najboljih.

The Wall Street Journal: Jedan od najpoznatijih krojača Hong Konga.

MenStyle.com: Jedan od najboljih krojača na svetu.

Sam’s Tailor

Sam’s Tailor je svetski poznat po svojoj reputaciji nekoga ko obezbeđuje vrhunski kvalitet, s jedne, i diskreciju, s druge strane. Klijentela su mu kraljevi, kraljice, predsednici, premijeri i slavne ličnosti, a radnja mu se nalazi čak na pojedinim turističkim mapama kao hot spot koji morate videti, makar se tamo samo fotografisali. Sam’s Tailor čini tradicija prenošena generacijama iz male krojačke radnje u Hong Kongu. Danas, Sam’s Tailor je Manu Melwani, čiji je otac pokrenuo posao. Od male porodične firme u Hong Kongu Sam’s Tailor dospeo je do globalnog brenda, s vrlo selektovanom klijentelom: kraljica Elizabeta II, Regan, Ford, Buš senior, Klinton, Margaret Tačer, Džordž Majkl, Majkl Džekson, Boris Beker, Kajli Minog, Dejvid Bouvi, Ričard Gir…

Za nove poslovne poduhvate, poteze i uspehe, kao i privlačenje mlađe klijentele zaslužan je Manuov sin Roshan, koji brine o sajtu i – okolini. Patentirao je 100% razgradivu kesu, jedan od zaštitnih znakova radnje, koja, tri godine nakon što se baci, nestaje bez traga. Važi za nekoga ko odlično razume pravce u kojima se razvija muška moda, stoga se upravo u njega polažu nade da će predvoditi sledeću generaciju velikih krojača.

Chanel 255 Kultne ženske tašne Klasa, foto: Zorica Šorgić Klasa – garderoba domaćih dizajnera na novoj adresi Coco Chanel Istorija male crne haljine Katapult Katapult – izložba koja spaja inovativni i retro dizajn ·