madlena
KULTURA · knjige

Od vrhunskih gozbi, kolača iz detinjstva, ukusa sočnih jabuka i naravno čokolade, mnogim piscima hrana je poslužila kao inspiracija u radu.

Lista dela inspirisanih različitim jelima i ukusima je dugačka, a mi vam donosimo nekoliko naslova koji će u vama probuditi želju za čitanjem, a možda i kuvanjem.

Roald Dal „Čarli i fabrika čokolade“ – Čarli je siromašan dečak koji sanja da će jednog dana posetiti najslavniju fabriku čokolade Vilija Vonke. Jedan od omiljenih dečijih klasika u Engleskoj i Americi, širom sveta popularizovan kroz filmske adaptacije Mela Sjuarta i Tima Bartona.

Luiza Mej Alkot „Male žene“ – Jedna od četiri sestre Marč, muškobanjasta Džo najviše voli da se povuče na tavan uz knjigu i punu korpu jabuka.

Ejmi Ten „Klub radosti sreće“ – Odnos majki i kćerki, jednih rođenih u Kini, drugih u Americi prikazan kroz tradicionalnu kinesku igru „madžong“ koju žene igraju, uživajući u tradicionalnoj gozbi.
joy luck club
Džoan Haris „Čokolada“ – „Verujem da je osećanje sreće najvažnija stvar u životu. Sreća. Jedostavna kao šolja čokolade ili zavojita poput puta unutar nečijeg srca. Gorka. Slatka. Živa.“

chocolate

Emil Zola „Trbuh Pariza“ – Roman smešten na užurbanu parisku pijacu Les Halles, koja predstavlja simbol modernosti u 19. veku u Francuskoj. Koliko o usponu industrije hrane, ovo je roman o životu francuske radničke klase.

Marsel Prust „U potrazi za izgubljenim vremenom“ – Da li postoji kolač koji je inspirisao trinaestotomno remek delo književnosti? Postoji – Prustova madlena.


Knjige od kojih se najčešće odustaje Knjige od kojih se najčešće odustaje u_sumi.jpg Dve sjajne knjige za decu 39p_za_leto.jpg Knjige za leto brando.jpg IZVUČEN DOBITNIK TASCHEN KNJIGE O BRANDU ·