shutterstock_548517778
PULS GRADA · gastro

U zemljama s hladnijom klimom više se jede „na kašiku”, što je normalno – kuvana jela između ostalog čuvaju i toplotu tela, a to uopšte nije zanemarljiva osobina.

Tekst: Milja Lukić

Koliko puta ste rešavali da se zdravo hranite, a koliko puta ste naum sproveli u delo? Većina ljudi svakog ponedeljka odlučna je da počne s posebnim režimom ishrane, ali već posle nekoliko sati kupi masne pogačice u obližnjoj pekari ili pljeskavicu na kiosku. Ljudi žure, nemaju vremena… Prvi plan nije uspeo, pa kreću na drugi – od sledećeg meseca počinju da jedu sveže namirnice i sve spremaju kod kuće, čvrsto su rešeni da kuvaju raznovrsno, koriste kašiku… I opet se plan izjalovi iz ovog ili onog razloga. Bitno je da opravdanje, kakvo god da je, ipak postoji. Svi se odriču „brze hrane“, a i dalje je konzumiraju – kakav paradoks!

Za početak, da biste se hranili zdravo, morate da koristite sveže namirnice, što automatski znači da je poseta pijaci makar jednom u dve nedelje obavezna. Zatim, počnite da kuvate. Pored dobre volje, potrebno vam je i određeno predznanje i malo veštine. Krenite od tradicionalnih kuvanih jela, karakterističnih za geografsku širinu i dužinu na kojima živite. To je najlakše savladati, a i poznato vam je, pa nećete imati strah od upuštanja u avanturu.

Naravno, red je da se oprobate i u „modernim“ receptima, pa smelo započnite internacionalnu gastrokarijeru. Kojim kuvanim jelom započeti? Na primer – s paprikašem, gulašem, perkeltom… Ne, nije to jedan te isti recept, a nisu ni naši, iz mađarske su kuhinje.

Deluje neverovatno, ali neka kuvana jela koja po elitnim svetskim restoranima koštaju bogaoca, nekad su bili hrana za sirotinju. To je, pre svih, bujabes.

Jela koja greju

Kad u receptu vidite da vam je za pripremu potrebno više od pola sata, nedajbože sat vremena, uopšte ne gledate šta u njemu piše i tražite onaj sa satićem na kome su označeni minuti, po mogućstvu brojevi kao što je 30, još bolje da je 20, a ako slučajno piše 15 minuta, odmah čitate šta vam je sve potrebno od sastojaka ne biste li prionuli na posao. Dok čitate, već su vam zasukani rukavi i u niskom ste startu na kuhinjskom pragu. Međutim, obično ispadne da se radi o sendviču, ili vam je za to fenomenalno jelo koje se sprema za 15 minuta potrebno od rajske ptice mleko, pa još u specijalnom pakovanju. Kako u našim prodavnicama takvog mleka nema (još uvek), a i kad biste ga pronašli, zdrav razum bi vas sprečio da otvorite novčanik („Šta sve mogu da kupim za te pare!“), prelazite na rezervnu varijantu i kuvate ono za šta provereno imate sve u kuhinji.

Drugi problem – vreme – deluje nesavladivo. I kad bi dan trajao 25 sati, zaposlenoj ženi ili muškarcu (rodna ravnopravnost na delu) s porodičnim obavezama opet bi nedostajalo još nekoliko sati da postigne sve što je naumila/o.

Bliži se zima, rano će se smrkavati, i mnogi od nas odlaziće na posao dok je još mrak, i po mraku će se vraćati kući. Gde još da pored šporeta provete nekoliko sati! Verovali ili ne, manje ćete dreždati u kuhinji ako spremate jelo pored koje piše zlokobnih dva ili tri sata, nego 30 minuta.

U čemu je kvaka? U tome što tih pola sata radite bez prekida, stojeći i seckajući, pržeći, muteći… dok ćete za jelo koje se na laganoj vatri krčka dva sata utrošiti desetak minuta da očistite i iseckate sastojke, pa kad sve stavite u šerpu, lepo ćete otići da gledate TV, ili da perete kosu, ili da radite vežbe… Dobro, možete i da peglate. Preporuka je da gledate omiljenu seriju u poluležećem položaju.

Pored sebičnih razloga u korist vaših leđa, nogu i ruku, kuvana jela imaju i brojne druge praktične prednosti: mogu da se podgrevaju (one „instalacije“ koje se naprave za 15 minuta ne mogu), dugo drže sitost (naučno je dokazano da pasulj i supe kao što je minestrone daju snagu jer su se radnici posle takvih obroka umarali tek nakon pet sati teškog fizičkog rada), odlična su za probavu (od suve hrane plaše se i stomak i creva), greju tokom hladnih dana (sigurno ste osetili kako vam je od paprikaša toplije)… A lepo vam je i oko srca kad se tanjir pun mirisne čorbe puši tik ispod vašeg nosa.


ZOX_1164-cover Cantina De Frida: Fenomen koji traje i nastavlja da iznenađuje chestnut-2740751_19201 20 jesenjih namirnica naslovna Ovo su najgori kulinarski promašaji coffee-beans-15994_960_720 Ako volite crnu kafu, možda ste psihopata · · ·