RuPaul
U VAZDUHU · urban flash

Proteklog leta videli smo kako je Nole izazvao Končitu, a Andrej Pejić postao Andreja. Pravimo osvrt kroz istoriju i otkrivamo koje su osobe iz Amerike najzaslužnije za ovo razbijanje tabua, svaka na svoj način.

1. Christine Jorgensen

Christine, rodom iz Njujorka, 1952. godine je postala prva osoba za koju se javno saznalo da je operativnim putem promenila pol. To je učinila u Kopenhagenu, a potpuno nebitna, ali zanimljiva činjenica je da se doktor koji je nadgledao njenu tranziciju prezivao Hamburger.

2. Candy Darling

Candy Darling je rođena kao James Lawrence Slattery, takođe u Njujorku, a umrla je od limfoma sa samo 29 godina. Ostala je upamćena kao jedan od superstarova Andyja Warhola, kao i muza grupe The Velvet Underground. Sahrani Candy je, između ostalih, prisustvovala čuvena holivudska diva Gloria Swanson.

3. Divine

Zvezdu kultnog filma Pink Flamingos magazin People je okarakterisao kao „najveću drag queen dvadesetog veka“. Inače, prezime Divine sa majčine strane bilo je Vuković. (#samokazem)

4. RuPaul

Verovali ili ne, najslavniji crossdresser današnjice zaista se zove RuPaul (puno ime: RuPaul Andre Charles). Nekada davno smo ga zapazili u duetu sa Eltonom Johnom u obradi velikog hita Don’t Go Breaking My Heart, a danas vodi emisiju RuPaul’s Drag Race, najpoznatiji talent show za drag queenove.

5. Amanda Lepore

Nekada Armand, a sada Amanda, za sebe kaže da ima „najskuplje telo na svetu“. Može se uvrstiti i u krem kategorije „plastic surgery disasters“, ali jedno je sigurno – Amanda je jedna od najupečatljivijih trans-ikona današnjice, a među njenim velikim fanovima su pomenuti Elton John i Lady Gaga.

6. Lana Wachowski

Deo čuvenog režiserskog para blizanaca, Lana je sve delove Matrixa snimila kao Larry Wachowski, ali je na špici filma Cloud Atlas već pisalo njeno novo ime. Njen život nije ništa manje uzbudljiv i zapetljan od filmova koje pravi, a to dokazuje činjenica da je Lana u braku sa Karin Winslow, dominatrix-ženom koja je svojevremeno unajmljena kao savetnik za fetiš scene u filmu Matrix Reloaded. Šlag na torti je podatak da je sama Karin, poznata pod pseudonimom Ilsa Strix, u prethodnom braku bila sa ženom koja je postala muškarac, suprotno Lani, a isto kao sledeća osoba na listi.

7. Chaz Bono

Kada su Sonny i Cher pre 45 godina dobili slatku devojčicu po imenu Chastity, sigurno nisu pomišljali da će ona postati muškarac i promeniti ime u Chaz Salvatore Bono. Ipak, upravo se to desilo i Chaz je danas istaknuti LGBT aktivista, a o njemu je snimljen i film po imenu Becoming Chaz.

8. Chelsea Manning

Nekada vojnik Bradley, a sada Chelsea Elizabeth, Manning služi dugu zatvorsku kaznu zbog odavanja strogo poverljivih vojnih tajni sajtu Wikileaks i drugim stranama. Uporedo sa jednim od najpomnije praćenih skorijih suđenja u SAD odvijala se i transformacija Bradleya u Chelsea. Ona još uvek traje, a najsvežija vest je tužba protiv sekretara odbrane Hagela zbog uskraćivanja prethodno odobrenih sredstava neophodnih za promenu pola.

Fotografije poznatih instagamaca Vodič za Instagram fotografiju po meri poznatih Jodie Foster Foto-galerija: Najpoznatiji homoseksualci Batkid Najuspešnije viralne kampanje Kirsten Dunst u kratkom filmu o tužnim „selfie“ fotografijama Kirsten Dunst u kratkom filmu o tužnim „selfie“ fotografijama