Braća Lumière
KULTURA · film/TV

Neka braća se vole više, neka manje. Neka su sportske ili muzičke veličine. Neka čak zajedno vode svoje države. Mi se okrećemo braći koja prave filmove.

1. Auguste i Louis Lumière

Od njih je praktično sve počelo. Njihovo delo Izlazak radnika iz fabrike iz 1895. godine često se navodi kao prvo pravo filmsko ostvarenje u istoriji. Povrh svega, prezime im na francuskom znači „svetlo“.

2. Yanaki i Milton Manaki

Deset godina kasnije, cincarska braća Manaki donela su prvu filmsku kameru na Balkan. Rodom sa severa današnje Grčke, iz sela Avdela, oni su stvarali gotovo šest decenija, od prvog filma Baba Despina do poslednjeg Pozdrav Titu u Bitolju, koji je režirao Milton posle smrti starijeg brata. U njihovu čast se dugi niz godina održava filmski festival u Bitolju.

3. Paolo i Vittorio Taviani

Čuveni Italijani su prva braća koja su osvojila Zlatnu palmu u Kanu, i to za film Padre padrone. Čitavih 35 godina kasnije, obojica već u svojim osamdesetim, ponovo su dospeli u žižu javnosti kada je njihov Cesare deve morire osvojio Zlatnog medveda u Berlinu.

4. Ridley i Tony Scott

Ne treba trošiti reči na mnogobrojne hitove koje su izbacila braća Scott, doduše svaki za sebe – sarađivali su više kao producenti. Inače, sve troje Ridleyeve dece bavi se režijom. Za blizance pokojnog Tonya tek ćemo videti, pošto sada imaju svega 14 godina.

5. Andrej Končalovski i Nikita Mihalkov

Mnogi to ne znaju, ali ova dva slavna režisera rodom iz Moskve su rođena braća. Stariji brat je zapravo rođen kao Andron Mihalkov, ali je kasnije promenio ime u Andrej i uzeo prezime njihovog dede po majčinoj strani. Mora se pomenuti i zanimljivost da je njihov otac Sergej autor teksta ruske himne.

6. Jean-Pierre i Luc Dardenne

 

Od tri para braće koja su kući odnela Zlatnu palmu, slavni Belgijanci su jedini to uradili dvaput. U pitanju su filmovi Rosetta i L’enfant.

7. Joel i Ethan Coen

 

Kad smo se već uhvatili Kana, braća Coen su takođe laureati Zlatne palme, a od svih njihovih legendarnih ostvarenja, to je pošlo za rukom sjajnom Bartonu Finku. Inače, zanimljivo je da je sve do filma The Ladykillers iz 2004. kao režiser potpisivan isključivo Joel, a Ethan samo kao producent.

8. Aki i Mika Kaurismäki

 

Nama je daleko poznatiji Aki, ali je njegov stariji brat kvantitativno dosta produktivniji. Mikini igrani filmovi nešto su prizemniji i lakši za praćenje, a izdvajamo Cha Cha Cha, Rosso i Zombie and the Ghost Train. Treba dodati da će na predstojećem Festivalu autorskog filma celokupni program Male sale Zgrade kinoteke biti posvećen Akijevom opusu.

9. Lana i Andy Wachowski

 Okej, okej, tajm aut… Znamo da su oni sada brat i sestra, ali su skoro pola veka proživeli kao braća. Osim toga, ovaj režiserski dvojac slučajno stoji iza trilogije Matrix i vrlo interesantnog Cloud Atlasa, te je bez daljnjeg već dugo značajan šraf holivudske mašinerije.

10. Christopher i Jonathan Nolan

Christopher je jedan od najtraženijih režisera današnjice, ali mnogi ne znaju da je njegov mlađi brat Jonathan Nolan bio koscenarista na nekim od njegovih najvećih hitova. Naročito je značajna činjenica da je Christopher napravio film Memento, koji ga je praktično proslavio, prema priči mlađeg brata. Inače, njih dvojica kažu da lepo sarađuju iz prostog razloga što je Christopher levoruk, a Jonathan desnoruk.

Mali dnevnik Preporuka za gledanje: „Mali dnevnik“ Časna žena Prikaz serije: Časna žena Boyhood Filmska recenzija: „Boyhood“ igre gladi „Igre gladi: Sjaj slobode 1. deo“ u Cineplexxu od četvrtka ·