HTC Vive
U VAZDUHU · tech/web

Šetate olupinom broda na dnu mora. Mirno razgledate svaki zarđali detalj, dok ribice plivaju oko vas. Nagnete se i preko ivice i odmah vas savlada strah od visine. Odjednom, čujete zvuk poput sirene kamiona, okrenete se a iza vas prolazi veliki kit i gleda vas dok se sklanjate kako vas ne bi udario velikim repom.

Zatvorite oči, otvorite ih i već ste u čarobnjakovoj kolibi kao iz Gospodara prstenova. U rukama imate svetleću kuglu kojom razgledate po kolibi, pronalazeći brojne prašnjave stvari. Iznenada se smanjujete i sada ste na stolu zajedno sa spisima, dok na polici pored krekeće ogromna žaba. Opet ste trepnuli i kadar se menja. Ali to nije bio san, već virtuelna rearlnost koju nam je omogućio HTC Vive uređaj.

HTC Vive još uvek nije dostupan širokom auditorijumu, ali smo imali ekskluzivnu mogućnost da testiramo gedžet koji menja našu percepciju i pomera granice. Ulazite u praznu prostoriju, stavljate na oči HTC Vive naočare koje su povezane kablom sa računarom i slušalice na uši, dok u rukama imate dva kontrolera. Avantura ponovo počinje. Sada ste u kuhinji. Klikom na kontroler hvatate predmete, ali staklena flaša pada na pod i razbija se. Doduše lomi se i keramički nož pri pokušaju da njime nešto isečete. Zato otvarate frižider i uzimate omiljeno piće. U sledećoj sceni nalazi te se ispred velikog stola na kojem je maketa bojnog polja kao u igricama strategija. Jedan korak napred i već ste usred rata, oko vas proleću topovska đulad, puca na sve strane. Ako se nagnete preko tvrđave jasno ćete videti što se dešava u ograđenom gradu.

Sa HTC Vive možete iskazati i kreativnost, ali u prostoru oko vas. Pretvorite kontroler u kičicu i slikajte svu da oko sebe. Pišite, crtajte i potom se udaljite da vidite šta ste uradili. Kroz svoje umetničko delo možete proći i sagledati ga sa druge strane. Ili recimo sastavite kosačicu za travu iz delova koji su pred vama. Ako ste precizni ona će raditi.

Ove scene su samo neke od mogućnosti HTC Vive, a nakon provedenih pola sata u virtuelnoj realnosti potpuno se izgubio osećaj za svet oko vas i onu potpuno praznu sobu u kojoj se nalazite. Pritom HTC Vive nije zahtevan, a kako se računari razvijaju postaće kompatibilan sa svim kompjuterima. Ipak, nismo želeli da rizijujemo pa smo ga testirali sa moćnom mašinom. Naš HTC Vive je bio priključen na konfiguraciju kompanije Monitor System, baziranoj na Intel i7 procesoru sa 16 GB RAM Kingston memorije, odnosno Asusovoj AMD R9 290X grafičkoj kartici. Sve to lepo upakovano u Cooler Master kućište.

Tetovaže umesto lekara Tech Tats: Ova tetovaža je vaš lični lekar Huawei Watch1 Huawei Watch – odličan pametni sat za one sa dubljim džepom Samsung 40JU6000W1 Samsung 40JU6000W – sve čari 4k tehnologije po relativno povoljnoj ceni YouTube Music aplikacija YouTube Music – aplikacija za muziku sa YouTube-a