HSD
KULTURA · art

Svečano otvaranje 11. Beogradskog festivala igre u Centru Sava, 30. marta, dovodi prvi put u ovaj region čuvenu američku trupu Hubbard Street Dance iz Čikaga. „Hiljadu delova” je celovečernji balet koji potpisuje Španac Alehandro Serudo. Ovaj mladi popularan koreograf je pre samo nekolikog odina oduševio beogradsku publiku svojom postavkom za Nacionalnu plesnu kompaniju iz Madrida.

Ovog puta njegova inspiracija su vitraži Marka Šagala. Radi se o pravom baletskom spektaklu, u pogledu plesne tehnike i estetike, ali i upotrebe novih tehnologija u teatru. U realizaciji naslova učestvuje 23 igrača, među kojima je isam Alehandro Serudo, ali i preko trideset tehničara i alpinista koji rade na specijalnim efektima.

Kritičari su složni u tvrdnji da je „ova postavka potvrda vrhunsk einterpretacije i nepredvidljivosti mašte‟. Hubbard Street Dance je danas jedna od najboljih američkih baletskih kompanija, koja uživa snažnu podršku Grada Čikaga i gradonačelnika, gospodina Rama Emanuela. Kompanija je osnovana 1977. godine, u prostoru plesnog studija na uglu ulica LaSalle i Hubbard, negujući vrhunsku baletsku tehniku i repertoar koji potpisuju najtraženiji koreografi.

Joana Viznjevska Domenjska, Alhemija putovanja Crteži i grafike Joane Višnjevske Domanjske „Alhemija putovanja“ Robert Cramb Kolekcija crteža Roberta Crumba u novom izdanju Taschena Prototip galerija Izložba „GP1‟ u novoj galeriji u naselju Belvil Lazar Vozarević Izložba Lazara Vozarevića u Čačku