cover www.quartzy.qz.com
PULS GRADA · moda

Grof Hubert James Marcel Taffin de Givenchy napustio nas je 10. marta, u svojoj 91. godini života. Njegovo dugačko ime završava se prezimenom dobro poznatim, cenjenim i voljenim u čitavom modnom svetu. I danas modna kuća „Givenchy” važi za jednu od najinventivnijih i najprestižnijih, a sve je to započeo sam Hubert kada ju je osnovao 1952. godine.

Nakon rada sa avangardnom dizajnerkom Elsom Schiaparelli, ovaj tada mladi, visoki, zgodni i ambiciozni francuski aristokrata, odlučio je da se osamostali. U Parizu, zajedno sa svojom muzom i tadašnjim top modelom – Bettinom Graziani, po kojoj je prva kolekcija i dobila naziv, predstavio je jedan potpuno nov koncept. Haute separates je tada bio specifičan pristup, u kom svaka žena kreira sopstevni izgled, bez da slepo prati nametnute ponude od strane modne industrije.

Iako su materijali koje je Givenchy koristio bili jeftiniji, krojevi i stil privukli su veliku pažnju. Osim toga, bili su daleko slobodniji od tada poprilično konzervativnog pristupa koji je predlagao još jedan veliki kreator i Hubertov prijatelj – Christian Dior. Tako je, korak po korak, sa samo dvadeset i pet godina, Hubert de Givenchy postao najprogresivniji mladi dizajner svog vremena.

Dve godine kasnije pod svoje okrilje uzeo ga je drugi poznati dizajner i njegov lični idol, Španac Cristóbal Balenciaga. Tada Hubertov rad postaje ozbiljniji, pa samim tim krojevi i linije poprimaju čist i prepoznatljiv stil.

Prijateljstvo sa glumicom Audrey Hepburn u velikoj meri je pomoglo da kuća Givenchy dostigne zavidni status i među elitom. Hubert i Audrey upoznali su se 1953. godine, na snimanju filma Sabrina, kada su se i sprijateljili. Čuvenu crnu haljinu za Breakfast at Tiffany’s dizajnirao je Givenchy, a Audrey je bila zaštitno lice njegove linije parfema L’Interdit i Le de Givenchy. Ovo je ujedno bio prvi put da se jedna poznata ličnost pojavi kao zaštitno lice parfema, i ujedno prvi i poslednji put da je Audrey to uradila besplatno, naravno zbog prijateljstva sa dizajnerom.

Pedesete i šezdesete bile su „zlatne godine” za Huberta i njegovu modnu kuću Givenchy. On i Balenciaga smatrani su za modne dizajnere koji postavljaju trendove i predviđaju šta modna budućnost nosi. Negde u to vreme, oni su lansirali chemise haljinu, iliti „džak haljinu”, plasirajući na taj način jednu novu mladalačku, ženstvenu siluetu.

Givenchy su volele da nose mnoge princeze, grofice, kontese, baronese i dame iz plemićkih porodica, ali i poznate glumice kao što su: Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Grace Kelly i Jeanne Moreau. Operska diva Maria Callas i Jacqueline Kennedy Onassis, takođe su često viđane u njegovim kreacijama.

Godine 1995. Hubert de Givenchy povukao se iz modnog sveta. Njegovo mesto kreativnog direktora prvo je na kratko preuzeo John Galliano, zatim Alexander McQueen, Julien Macdonald, Riccardo Tisci, a od ove godine Clare Waight Keller. Za to vreme, Hubert je živeo mirno i povučeno u rensenasnom zamku nadomak Pariza, gde mu je glavni hobi bilo sakupljanje bronzanih i mermernih skulptura iz XVII i XVIII veka.

Rođen u bogatoj protestantskoj aristokratskoj porodici, koja se bavila proizvodnjom luksuznih tapiserija, moglo bi se reći da je Hubert odrastao na „zlatnoj kašičici”. Tako je elegantno i umro, mirno u snu, u 91. godini života, u svom velikom zamku. Ali, priča o njemu nije priča o materijalnom bogatstvu i lakoći življenja; njegova priča je jedna od onih univerzalnih koje govore da inovativnost i kreativnost ostaju zauvek, mnogo duže pošto same ličnosti više ne bude.

page-cover „Spoljašnji“ brushalter kao tašna Kolaž Oskar 2018. Oskar 2018: Najbolje obučene glumice na crvenom tepihu dolce-and-gabbana-drone-models-handbags-designboom-2-818x429-cover Nove Dolce & Gabbana tašne nosili su dronovi esq120117adamdriver007-1510871342-copy-1517411026 Samo za momke: 4 super načina da nosite teksas · · · · · · · ·