hundertwasserhaus
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Friedensreich Hundertwasser je bio austrijski arhitekta i umetnik koji je proveo celu karijeru slavljeći u svojim radovima krive linije i organske oblike u odnosu na sterilnost i prave uglove većine drugih građevina. Od sredine 70-ih sve njegove neverovatne građevine su ekološki integrisane sa prirodnim karakteristikama okoline u kojima se nalaze.

Naša lista pruža kratak prikaz nekih od najpoznatijih primera Hundertwasser arhitekture sa sve neravnim podovima, specifičnim prozorima i fasadadama obraslim vegetacijom.

12. Hundertwasserhaus, Bad Soden

Kompleks za stanovanje Hundertwasser in den Wiesen u malom mestu Bad Soden je dizajniran kao zgrada sa 22 stanova. Sama građevina uključuje novi Hundtertwasser stil, ali se oslanja i na prethodno zdanje na istoj lokaciji, javno kupatilo, čiji je dizajn inkorporiran u nju.

11. Uelzen Stanica

Prva verzija ove stanice je bombardovana tokom Drugog svetskog rata. Tek sa njenim renoviranjem dobila je novi Hundertwasser šmek koji je danas čini veoma popularnom među turistima.

10. Ronald McDonald Haus

Ronald McDonald Haus predstavlja dom za teško bolesnu decu koja se leče u okolnoj bolnici. Uključuje 17 specijalno dizajniranih soba, od kojih svaka ima posebno značenje.

9. KunstHausWien

Ovo zdanje u centru Beča je jedini muzej u kojem se tokom cele godine mogu videti izloženi radovi Friedensreicha Hundertwassera.

8. Hundertwasserhaus, Plochingen

Hundertwasserhaus kuće u ovom mestu na jugu Nemačke se sa svojom lepršavošću savršeno uklapaju uz već bajkovito okruženje puno šarenog cveća, žbunja i drveća.

7. Quixote vinarija, Kalifornija

Jedina građevina u Americi koju je dizajnirao Hundertwasser nalazi se na lokaciji Napa Valley u Kaliforniji i služi kao vinarija.

6. Grüne Zitadelle

Poslednje Hundertwasserovo delo nalazi se u Magdeburgu. U pitanju je kompleks zgrada sagrađen 2005. godine koji uključuje hotel sa 42 sobe, pozorište, kancelarije, prodavnice, vrtić i 55 stanova.

5. Hundertwasserkirche

Hundertwasserkirche, ili preciznije crkva Svete Barbare, se nalazi u austrijskom gradu Bärnbach. Originalna crkva je izgrađena ’50-ih godina prošlog veka, a tek kasnije je redizajnirana od strane Hundertwassera i arhitekte Manfreda Fuchsbichlera.

4. Rogner-Bad Blumau

Rogner-Bad Blumau je banja u okolini grada Bad Blumau u Austriji. Cilj dizajna je stvaranje sinergije između čoveka, prirode i arhitetkture. Interesantno je da nijedan od 2400 prozora nije isti.

3. Waldspirale

Locirana u nemačkom gradu Darmstadt, Waldspirale (u prevodu: šumska spirala) obuhvata veliku količinu zelenila kao i sve ostale prepoznatljive karakteristike Hundertwasserovog stila: zlatne kupole, različite prozore i krive linije.

2. Kuchlbauer Tower

Ovaj 35 metara visoki toranj nalazi se u nemačkom gradu Abensberg u okviru Kuchlbauer pivnice.

1. Hundertwasserhaus, Beč

Verovatno najpoznatija Hundertwasserhaus građevina se nalazi u Beču i osim kao zgrada za stanovanje služi i kao veoma popularno mesto za okupljanje turista kojima između ostalog pruža i predah od klasične i barokne arhitekture u ostatku centra grada.

Stare kuće u Kini Kineske kuće koje se odupiru napretku Bizarne socijalističke građevine Ostaci bizarne socijalističke arhitekture matthias-jung-surreal-homes-designboom-0122 Nadrealizam u arhitekturi: Kolaži nemogućih građevina 37. salon arhitekture 37. Salon arhitekture ·