vežba
PULS GRADA · sport&rekreacija

Ako ste i vi od onih koji ovih dana, kada je sport u pitanju, praktikujete gledanje Olimpijskih igara i razmišljate kada ćete krenuti u teretanu, na pilates, ili jogu, imamo dobre vesti za vas. Jedna studija je pokazala da i samo razmišljanje o vežbanju može dovoljno da vas ojača.

Psiholog Robert Woolfolk i njegove kolege sproveli su eksperiment gde su pre udarca loptice za golf tražili od igrača da zamišljaju te udarce. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su razmišljali o tome imali 30,4 odsto više uspešnih udaraca kada je došlo vreme za igru.

Za Nautilus, Jim Davis, profesor kognitivne psihologije na kanadskom Carletonu je napisao da samo uz pomoć naše mašte možemo poboljšati performans. Razmišljanje dovodi do boljeg razumevanja položaja tela kada vežbamo, i samo razmišljanje aktivira delove mozga koji su odgovorni za pokretanje tela. Primer su ljudi čija je ruka bila u gipsu. Ako su zamišljali savijanje ruke, kada su skinuli gips, ruka im je bila jača od onih koji nisu zamišljali savijanje.

Ovo ne znači da ne treba da vežbate već da će vaše telo brže ostvariti dobre rezultate ako je u skladu sa vašim duhom. Nikada nismo sumnjali u moć uma, a činjenica je, ako se psihički pripremate za vežbanje to znači da ste pola vežbi već odradili, samo uplatite članarinu i stanite na traku.

BierJoga BierYoga: Jeste li za jogu sa pivom? Sarajevo Olimpijske igre: Zapušteni olimpijski objekti po svetu taš City letnja preporuka #13: Aqua Fitnes po promotivnim cenama na Tašmajdanu Nike Running (Belgrade 10k) City letnja preporuka #79: Nike + Run Club pripreme za Belgrade 10k · · · ·