Zaljubljeni (foto izvor: Pixabay)
PULS GRADA · deca · ženski kutak

Teško je pronaći osobu koja nam savršeno odgovara. Na prvi pogled se čini da bi bili najsrećniji u vezi sa nekim ko nam je najsličniji, ali da li je baš tako? Slučaj parova introverta i ekstroverta pokazuje da su nekada razlike u temperamentu između partnera ono što njihove veze čini ispunjavajućim. Uostalom, zar se i ne kaže u narodu „suprotnosti se privlače“.

Predstavljamo vam 3 razloga za ovu tezu:

1. Introvert i ekstrovert proširuju spektar aktivnosti jedan drugom

Od ekstroverta možemo da očekujemo da će uvek organizovati nove avanture, upoznavati nas sa novim ljudima i donositi odluke bez mnogo razmišljanja. Introverti, s druge strane, vole da se povuku u sebe i radije bi vikendom ležali uz knjigu nego izašli u grad. Nekada je potrebno da ih neko pokrene i pokaže im vrline provođenja vremena sa drugim ljudima. Ekstroverti će od introverta naučiti da kvalitetan razgovor i intimna večera sa voljenom osobom mogu da vrede više od bilo koje socijalne aktivnosti.

2. Mogu dosta da nauče jedan od drugog

Introvertnim osobama fali spontanost i opuštenost, a uparivanjem sa ekstrovertima mogu svakodnevno da se ugledaju na njega/nju i polako postanu otvoreniji za nove ljude i iskustva. Istovremeno, oni mogu da ukažu ekstrovertima da pronađu mir u sebi i prestanu da se oslanjaju na jeftina uzbuđenja i površna prijateljstva. Ovako će zajedno postati bolje osobe i podići svoju bliskost na viši nivo.

3. Komplementarni su

Introverti dolaze do novih saznanja čitanjem i kontemplacijom, dok ekstroverti uče iz razgova sa drugim ljudima i ne propuštaju priliku da javno pokažu svoje znanje i ekspertizu. Nesigurnost i stidljivost sprečava introverte da urade isto, pa je potrebno da im partneri podignu samopouzdanje i svojim primerom demonstriraju lakoću javnog nastupa. Nije retko da se ekstroverti izlete sa izjavama i reaguju burno na sitnice. Veza sa introvertom će im ukazati na dublje aspekte problema i situacija i otkriti vrednost odmerenosti i rezervisanosti.

Ključna stvar u vezi između introverta i ekstroverta je da budu iskreni jedni prema drugom i da kroz dijalog dođu do uzajamnog razumevanja i privrženosti. Možda su njihove potrebe i očekivanja na početku različiti, ali sa sazrevanjem veze postaju idealan ljubavni par.

coveruskrsdekoracije Uskršnja dekoracija cover www.goodhousekeeping.com Prelepa uskršnja jaja koja će vam biti žao da skrckate www.o.info Spremni za odmor: Univerzalni spisak za putovanje 3-Enter-vizual Prva „ENTER“ konferencija ovog proleća u Beogradu · · ·