www.chatelaine.com
PULS GRADA · kulinarka

Kuvano vino i rakija sasvim su u redu pića za hladne i sive dane. Ipak, ovo nisu jedini topli alkoholni napici koji će vas ugrejati i oraspoložiti dok vetar duva i kiša lije. Zato vam predstavljamo tri recepta za koktele, jer će oni odagnati svu tugu i oblake, a uneće i malo ukusne zabave u vaš topli dom.

La Chine Grog

Zaboravite na neko vreme običan čaj sa malo dodatka ruma. U ovom koktelu, pored njih, tu su još i aromatični slatki ukusi, poput sirupa od đumbira, javorovog sirupa i bitter-a. La Chine Grog će vas zagarantovano ugrejati i oraspoložiti u onim tmurnim danima kada deluje kao da vam baš nište ne ide od ruke.

Sastojci

120 ml ruma
170 ml crnog čaja
45 ml sirupa od đumbira
145 ml javorovog sirupa ili meda
50 ml bitter-a (likera od aromatičnog bilja)
kolutić limuna za ukras

Priprema

Skuvajte čaj u šerpici, pa dok je još topao dodajte ostale sastojke i dobro promešajte. Služite u lepim šoljicama za čaj, a kao ukras dodajte po kolut limuna. Doza navedena u receptu biće dovoljna da posluži dve osobe.

Cold Turkey

Iako je ovaj koktel topao njegov prevod glasi hladna ćurka. To je verovatno zbog toga što se u receptu pojavljuje dosta sastojaka koji se koriste prilikom pripreme večere za praznik Dan zahvalnosti. To su pre svega brusnica i pomorandža, koje će u kombinaciji sa votkom i vermutom doneti osvežavajuću i resku kombinaciju, idealnu za deljenje sa voljenom osobom, dok ste ušuškani pod toplim ćebencetom.

Sastojci

30 ml votke
30 ml crvenog vermuta
30 ml soka od brusnice
30 ml soka od crvene pomorandže
100 ml chai čaja
140 ml sirupa od brusnice
sušene brusnice i grančice svežeg ruzmarina za ukras

Priprema

Pomešajte sve sastojke u jednoj šerpici, zatim samo blago ugrejte na tihoj vatri. Sipajte u okrugle staklene čaše, pa ukrasite sušenim brusnicama i svežim grančicama ruzmarina.

Concord

Ovaj luksuzni koktel oduševiće vaše prijatelje, pa je idealan da se služi tokom hladnih jesenjih i zimskih dana u vreme proslavljanja važnih događaja i praznika. Neobičan ukus i nežno ljubičasto-bordo boja doprineće da Concord svakako postane jedan od vaših omiljenih koktela ikada.

Sastojci

500 ml amara (najbolje Braulio Amaro)
140 ml džina sa infuzijom lavande
140 ml belanca
140 ml soka od crvenog grejpfruta
30 ml soka od grožđa
zrna grožđa za ukras

Priprema

Prvo napravite džin sa infuzijom lavande. Bocu džina prespite u veliku čistu staklenu teglu, pa ubacite dve pune kašičice osušene lavande. Dobro zatvorite, pa ostavite da odstoji 24 časa, često mućkajući teglu, kako bi ukus lavande što više prožeo džin. Na kraju, kroz levak sa gustom cediljkom, prespite džin nazad u flašu. Jednom kada napravite ovu infuziju, možete je koristiti i u mnogim drugim koktelima. Kako biste pripremili Concord, sve sastojke promućkajte u šejkeru na 30 sekundi, a zatim ako želite dodajte par kocki leda, pa mućkajte još 10 sekundi. Služite u elegantnim visokim čašama, nalik onima za martini ili šampanjac.

cover Kukuruz u varijanti dva neobična recepta Grape and Almond Tart by Eva Kosmas Flores Jesen je stigla – napravite spektakularan kolač od grožđa Italian Appetizer Dinja i pršuta to su srca dva puff-pastry-thyme-galette-recipe-921 Mirisna poslastica sa šljivama idealna za jesenju trpezu · · · · ·