peanut-butter-and-chia-pudding
PULS GRADA · kulinarka

Ovih dana temperature rastu, te je pravi izazov osmisliti lagan, ukusan i hranljiv obrok koji nas neće previše opteretiti, a sa druge strane pružiti nam dovoljno energije za poletan početak dana. Mešavina žitarica, voća i jogurta mnogima je omiljena kombinacija za doručak, a mi vam danas donosimo jedan zanimljiv recept sa čiom, kikiriki puterom i voćem koji će probuditi sva vaša čula.

Zahvaljujući obilju minerala i hranljivih sastojaka, čia je u poslednje vreme postala jedan od ključnih sastojaka zdrave ishrane. Može se konzumirati na više načina, ali puding od čie za sada je jedan od najpopularnijih recepata sa ovim semenkama, te u nastavku pogledajte kako da brzo i lako pripremite ovaj hranljivi, osvežavajući obrok za vrele dane koji su pred nama.

Potrebno je (za dve porcije):

Za čia puding:

¼ šolje čia semenki

½ šolje bademovog mleka

1 kašičica susamovog, lanenog ili suncokretovog ulja

2 kašike jogurta po želji

½ kašičice vanila ekstrakta ili organske vanile u prahu

Za voćni žele:

2 šolje zamrznutih kupina ili borovnica

malo vode

1 kašičica javorovog sirupa ili kokosovog ulja (po želji)

Za sloj od jogurta:

¾ šolje jogurta po izboru

3-4 kašike kikiriki putera

Za ukrašavanje:

kupine ili borovnice

malo granole

Priprema:

  1. Pomešajte sve sastojke za čia puding u posudi, pa sve lepo promešajte. Poklopite posudu tanjirom, pa ostavite u frižideru oko sat vremena da se masa stegne, a čia semenke nabubre. Ovo možete uraditi i prethodne večeri, kako bi smesa odstojala u frižideru preko noći.
  2. Za voćni žele, u tiganju pomešajte kupine ili borovnice, javorov sirup i malo vode, pa sve zajedno krčakajte na laganoj vatri oko 15 – 20 minuta, odnosno dok sos ne poprimi formu želea. Sklonite sa vatre kako bi se masa ohladila, a ukoliko vam i dalje deluje tečno, ne brinite. Stegnuće se tokom hlađenja.
  3. Kada se čia puding dovoljno stegne, i voćni žele bude gotov, možete početi sa slaganjem ove poslastice. Najpre u staklenu čašu stavite obilniji sloj voćnog želea, zatim dodajte oko 2 kašike čia pudinga, zatim sloj jogurta i kikiriki putera, pa još jedan sloj želea i čia pudinga.
  4. Sve ukrasite preostalim voćem i granolom, ili prelivom po izboru, i uživajte!
  5. Ukoliko vam preostane nešto pudinga, samo ga spakujte u hermetičnu posudu i slobodno držite u frižideru nekoliko dana, bez bojazni da će se pokvariti.
photo-1517093157656-b9eccef91cb1 3 recepta za najbolji domaći sladoled Pileća krilca Prvomajsko roštiljanje: Sočna pileća krilca 5aday_feature_LEAD_630x420 Proleće u tanjiru: 3 zdrava i ukusna recepta Čizkejk Probajte osvežavajući cheese cake (čizkejk) bez sira · · · · · · ·