10 zapanjujućih činjenica o Ikei
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Koliko Ikea zarađuje godišnje, kako je nastao ovaj danas neverovatno popularan brend koji izrađuje i prodaje nameštaj, i koji je Ikein proivod najpopularniji saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst… Naravno, ima tu još dosta zanimljivih podataka koji su vam godinama prolazili kroz glavu dok ste listali online Ikea katalog, jer takav nameštaj nikada nije postojao u Srbiji.

1. To je bio samo katalog

Ikea je najpre bila zaista samo katalog nameštaja, čiji je osnivač i tvorac bio Ingvar Kamprad, koji je davne 1943. odlučio da napravi zanimljiv katalog koji je ubrzo postao veoma tražena stvarčica.

2. Ikea preti da osvoji svet

Danas Ikea ima preko 350 prodavnica u 43 zemlje sveta. Zapanjujuće zar ne?

3. Godišnja zarada

Ako statistika i postojeći podaci ne lažu, Ikea godišnje zaradi 28 milijardi evra.

4. Štedljivi osnivač

Ingvar Kamprad se smatra jednim od najekonomičnijih vlasnika kompanije koja je od skromne porasla do vrlo skupocene. Stari direktor, koji sada ima 88 godina i sam živi veoma skromno, iako je njegovo bogatstvo procenjeno na 3,5 milijardi evra, on ističe da se nikada nije vozio prvom klasom.

5. Ikeini kreveti su veoma popularni

Svaki deseti Evropljanin izjavio je da se sa radošću i zadovoljstvom odlučio na kupovinu baš Ikea kreveta.

6. Zanimljivi nazivi imena proizvoda

Složićete se da Ikea ima zanimljiva imena stvari koje prodaje, hm, a zašto je to baš tako? Osnivač je na početku imao problema da nauči napamet kodove i šifre kojima su obeležavani proizvodi, stoga je rešio da osmisli specifičnu nomenklaturu – prema imenima švedskih ostrva i najvećih gradova proizvodi su dobijali imena.

7. „Billy“ polica je svetski hit

Svakih 10 sekundi u svetu se proda najmanje jedan ovakav regal – istina je da je veoma funkcionalan stoga ova statistika ne čudi.

8. Za Ikea kompaniju je Evropa, ono što je za svet Kina

Najveći broj kupovina i novčanih transakcija ovaj brend obavi na teritoriji najstarijeg kontinenta.

9. Ikea nije ime

Ime kompanije je zapravo skraćenica – ime vlasnika: (Ingvar Kamprad), mesta gde je živeo kao dete (Elmtaryd) i grada u kojem je odrastao i postao čovek (Agunnaryd).

10. Izuzetno raznovrsna ponuda

Trenutno kompanija Ikea nudi čak 9500 svojih proizvoda.

Gugenhajm u Helsinkiju Najčudniji predlozi za dizajn Gugenhajm muzeja u Helsinkiju Vila Lady Gage Lady Gaga: Na sceni ekscentrična, u kući konvencionalna 10 neverovatnih bioskopa 10 neverovatnih bioskopa Luksuzan život na 430 metara od zemlje Luksuzan život na 426 metara visine · · · ·