Ikea -kuhinja budućnosti
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Možda vam se deset godina od današnjeg dana može učiniti kao kratak vremenski period u kojem ne može ništa dramatično da se dogodi ni privatno, a ni globalno. Ipak, kada su svakodnevne sitnice u pitanju verovatno se teško ili nikako ne sećate kako ste živeli pre desetak ili petnaest godina. Da, postojao je internet, ali kakav, a i mobilni telefoni, pa i laptopovi i tako redom, sve je već postojalo samo se malo po malo modifikovalo u pravcu koji vidimo kao modernizacija. Tako će isto biti i sa vašom kuhinjom koja će imati sve elemente osim frižidera – jednostavno, on vam više neće biti potreban!

Od svih prostorija u našem domu kuhinja je energetski centar, aktivan, udoban i kreativan kutak, takoreći srce svakog stana. Ove godine je u okviru Nedelje dizajna u Milanu Ikea predstavila potpuno novi koncept kuhinje kojim pokazuje da će nam frižider biti više nego nepotreban pa ćemo kuhinju za 10 godina od sad osloboditi ovog predmeta.

Negde oko 2025. kako je ustanovio tim stručnjaka sastavljen od Ikea stručnjaka i studenata sa Lund univerziteta naše društvene, tehnološke i demografske navike toliko će se izmeniti da će i naše navike u pripremanju hrane iz vremena sadašnjeg postati davna prošlost, baš kao što su naše majke i bake nekada kuvale iz plavih šerpi sa belim tačkicama.

Umesto frižidera Ikea predlaže „pametne“ police drvene strukture koje će u sebi imati ugrađene skrivene senzore koji će zahvaljujući novoj tehnologiji štedeti energiju i rashlađivati tek onoliko koliko je potrebno određene namirnice, ali i skretati pažnju na one koje se bliže isteku roka trajanja. Tako će staklene posude za čuvanje hrane rashlađivati na drvenim policama vaš sir ili ribu, ali će vas obavezno upozoravati da ne bacate hranu, već da je iskoristite onda kada je ona još uvek jestiva!

Kuhinja budućnosti/ Ikea 2025.Otvori galeriju
hundertwasserhaus Hundertwasserhaus: 12 građevina kao iz bajki Mud-Brick-Villages-Yemen-1-740x492 Gradovi od blata u Jemenu _graffititi copy Studio April: Jedinstveni pristup izradi nameštaja Stare kuće u Kini Kineske kuće koje se odupiru napretku · ·