DSC00432
PULS GRADA · deca

U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu, kompanija IKEA opremila je pedijatrijske ambulante u zdravstvenoj stanici „Grocka“. To je drugi objekat koji je kompanja IKEA opremila u okviru saradnje sa UNICEF-om. Ranije je kompanija opremila i Dom zdravlja „Voždovac“. Kao i prošli put, nameštaj kojim je opremljen Dom zdravlja „Grocke“, montirali su zaposleni u kompaniji IKEA. Kompanija IKEA je opremila ove ambulante za potrebe kvalitetnijeg savetovališnog rada sa roditeljima i malom decom u oblasti razvoja dece, posebno sa onom kod kojih se uočavaju teškoće i smetnje u razvoju.

Osim obnavljanja i opremanja pedijatrijskih ambulanti i savetovališta u opštinama Grocka i Voždovac, kompanija IKEA će u saradnji sa UNICEF-om u narednih godinu dana pomoći da se uspostave kvalitetnije i dostupnije usluge za bolji razvoj dece u najranijem detinjstvu u ovim opštinama. Uz stručnu podršku Udruženja pedijatara Srbije i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd obučiće se medicinsko osoblje koje radi sa malom decom i njihovim roditeljima u okviru predškolskih dispanzera, patronažne službe i razvojnih savetovališta u pomenutim domovima zdravlja.

„Vizija kompanije IKEA je stvaranje boljeg svakodnevnog života za što veći broj ljudi, a deca su najvažnija među njima. Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da naše uspešno i dugotrajno partnerstvo sa UNICEF-om realizujemo i u Srbiji, i nadamo se da će ovaj projekat doprineti da deca i roditelji, u komšiluku naše buduće robne kuće, imaju još prijatnije i ugodnije iskustvo kad idu kod lekara“, rekla je Maja Vujašković Đureinović, menadžerka za korporativne komunikacije u kompaniji IKEA.

Period ranog detinjstva je najznačajnija razvojna faza u životu i zato je ulaganje u razvoj u ranom detinjstvu prioritet UNICEF-ovog rada u Srbiji i globalno.

Zahvaljujem kompaniji IKEA jer je ovom donacijom potvrdila potrebu i značaj ulaganja u razvoj dece u najranijem detinjstvu i u usluge koje to podržavaju. Ulaganje u rani razvoj deteta ne znači ulaganje samo u decu, nego i ulaganje u njihove roditelje i društvo. Pored aktivnog odnosa zdravstvenog sistema, za kvalitetnu podršku deci i roditeljima neophodna je saradnja celokupne lokalne zajednice, a posebno domova zdravlja, predškolskih ustanova i centara za socijalni rad. Unapređenje i osavremenjivanje znanja pedijatara, patronažnih sestara i zdravstvenih saradnika u oblasti ranog razvoja, razvojne procene i ranih intervencija, a u saradnji sa svim drugim lokalnim akterima, doprineće da svako dete dosegne svoje pune potencijale“, rekla je dr Zajeganović Jakovljević iz UNICEF-a.

Pedijatrijske ambulante opremaju se nameštajem po meri dece i didaktičkim materijalima koji služe za procenu i podsticanje razvoja različitih veština kod deteta. Roditelji mogu da na konkretnom primeru vide i nauče kako da korisne i zabavne aktivnosti sa decom ponove kod kuće. Ovakav način rada smanjuje stres kod roditelja i pomaže im da uživaju u stimulaciji razvoja svoje dece.

WWF akademija za prirodu_Petnica 2 Počelo prijavljivanje škola za drugu godinu „WWF akademije za prirodu“ Myobrace 1_cover Myobrace: Olakšajte deci nošenje proteze page44_cover Ovi stalci za jaja će oduševiti vašu decu page_cover88 Kreativni centar: Slikovnice i njihov značaj · · · · · ·