cover www.notosnet.gr
PULS GRADA · dizajn

Pravljenje ikebane je više od umetničke forme. Ona postaje spiritualni proces u kom se osoba zbližava sa prirodom, jer se spoljašnji i unutrašni svet spaja. Po rečima Sofu Teshigahara: „Ikebana nije samo o cveću, već o osobi koja ga aranžira.“ Zato saznajte i vi osnove ove neverovatne dekorativno-duhovne prakse.

Ako ste shvatili kako je došlo vreme da naučite nešto novo, što je u isto vreme kreativno i spiritualno, ikebana bi mogla postati vaše polje interesovanja. Evo šta treba da znate pre nego što se posvetite ovom specifičnom pristupu aranžiranja cveća.

Kratka istorija ikebane

Ikebana je drevna japanska umetnost aranžiranja cveća. Sama reč potiče od japanskog izraza ike koji znači “živo” ili “aranžirati”, i reči bana koja označava “cvet”. Praktikovanje ovog svojevrsnog rituala počelo je u VII veku kada je budizam iz Kine i Koreje stigao u Japan. Tada je cveće postalo jedna vrsta dara, to jest poklona, koji se ostavljao u hramovima. Međutim, formalno prihvatanje ikebane ostvarilo se u XV i XVI veku. Ona tada postaje manje spiritualna i više sekularna, i počinje da se pojavljuje kao forma umetnosti u domovima mnogih ljudi.

Dva glavna stila

Postoji preko 300 različitih pristupa ikebani. Najstarija od ovih škola je ikenobo, iz koje je proistekao stil rikka, a gde je cveće trebalo da predstavi koncept kosmosa. Inkorporiranjem cveća iz drugih delova sveta stvorena je još jedna škola – ohara. Iz nje se rodio stil moribana, danas jedan od najpopularnijih, verovatno i zbog toga što je daleko slobodniji u svom pristupu od ostalih.

Šta još treba da znate

U kreiranju ikebana, pored cveća koriste se i razne grane, lišće, trava, bobice, voće, pa i sušene biljke. Kada se govori o rasporedu, postoje mnoga pravila koja zavise od pristupa i stila ikebane. Neki od stilova prilikom raspoređivanja biljaka su: horizontalni, kaskadni, kosi, uspravljeni i rašireni. Negde se aranžira tako da se ikebana širi pozadi i napred, negde na taj način da je saglediva sa tri strane, negde se deli u dve različite grupe, a negde da može da se sagleda iz svih uglova. Ikebana se postavlja ne samo u raznim vazama, već i u mnogim drugim posudama i postoljima. Dakle, tokom kreranja ikebana treba posebno voditi računa o uglovima i visini.

7 principa ikebane

Postoji nekoliko različitih škola i pristupa izradi ikebane, ali bez obzira na stilske razlike, sve poštuju ovih sedam pravila.

1. Tišina
Aranžiranje ikebana je vreme posvećeno razmišljanju o prirodi; to nije vreme za ćaskanje i bespotrebnu priču. Ikebana donosi mir vašem umu, i čini da budete tolerantniji.

2. Minimalizam
Na izgled ikebane utiču budistički ideali minimalizma i svedenosti.

3. Oblici i linije
Konstrukcija ikebane naročito je naglašena. Njen oblik treba da bude jednostavan, a linije graciozne i ljupke.

4. Forma
Aranžiranje ikebane je nešto što ne treba da bude unapred isplanirano, već posledica inspiracije u trenutku.

5. Humanost
Osim naklonosti ka prirodi, ikebana u sebi nosi osećaj humanosti. Ona može i treba da bude odraz vaših osećanja, ali i odnosa prema drugima i prema okolini.

6. Estetika
Umetnost pravljenja ikebane svoje korene vuče iz autentične japanske estetike, i možda je najbolje i odražava.

7. Struktura
U strukturi ikebane postoje tri centralne tačke, koje se najčešće postavljaju uz pomoć grančica. One predstavljaju nebo, zemlju i humanost.

ReFashionista Od polovne garderobe napravila trendi kolekciju page-nakitbarbike Kreativni nakit od delova Barbika page-cover Sitnice za koje ne biste žalili novac Lacoste-changes-logo-to-save-threatened-species-5a97f63b3a948__700 Lacoste promenio čuveni logo krokodila · · · · ·