illustrated-linguistic-tree-minna-sundberg-5
U VAZDUHU · svet

Da li ste znali da većina jezika koje danas koristimo možemo svrstati u svega nekoliko lingvističkih grupa po svom poreklu? Često kada pričamo o ovim grupama koristimo metaforu stabla pa bi u tom slučaju stablo indovropskih jezika imalo grane balto-slovenskih, germanskih i ostalih jezika. Balto-slovenska grana bi se podelila na baltičku i slovensku, od kojih bi se potonja granala na južnu, istočnu i zapadnu grupu jezika… i tako sve dok ne bi došli do modernih jezika koje koristimo danas.

Ovakvi odnosi između jezika se često ilustruju dijagramima koji sadrže sve informacije, ali nisu baš vizuelno najzanimljiviji. Kako bi privukla ljude ovoj interesantnoj naučnoj oblasti, ilustratorka Minna Sundberg je odlučila da iskoristi svoj talenat i napravi veliki infografik koji prikazuje evoluciju indoevropskih i uralskih jezika.

Na njenoj ilustraciji, drvo jezika izgleda kao pravo drvo i svojom lepotom privlači i najmanje zaintersovane osobe da saznaju nešto novo o istoriji svetskih jezika.

*U slučaju da se ne vide svi detalji slike na vešem monitoru, možete je pogledati OVDE u većem formatu

Vulkanska lava: Fascinantni snimci neverovatnog prirodnog fenomena Fascinantni snimci vulkanske lave Kad stavite Ameriku pored Australije, uočite kako su ove dve zemlje poprilično slične veličine Nakon što vidite ove mape svet vam neće više biti isti kamikaze-drunk-2000_cover Japanci nisu izbirljivi kada treba da zadremaju posle pijanstva pagecovecvece Neverovatne figure od cveća na festivalu u Holandiji · · · ·