Joan Smalls
PULS GRADA · moda

Naomi Campbell je bila jedna od samo šest manekenki koja je ovenčana titulom supermodela i jedna od tri najtraženije manekenke devedesetih godina. Njenu stazu prethodno je utabala supruga David Bowiea, Somalijka, Iman.

Tyra Banks, naslednica Naomi, se od početka prikazivanja njenog reality showa America’s Next Top Model 2003 ne skida sa malih ekrana, a poznata je i kao izvrstan biznis(vu)men . Beyonce nas je prošle godine gledala sa svakog bilborda tokom kampanje za H&M. Afro-amerikanac Andre Leon Talley je do 2013. bio desna ruka modnog mogula i urednice američkog Voguea, Anne Wintour. Iako veliki broj tamnoputih manekenki i danas ima status supermodela poput Joan Smalls, Chanel Iman i Jourdan Dunn, od nedavno je u svetu mode goruća tema orijentisanost modne industrije pre svega ka belcima, a da tamnopute lepotice nisu dovoljno zastupljene, a ukoliko ih ima, tu su samo da bi se stekao utisak ravnopravnosti. Nažalost, u svakoj industriji pa i u modnoj, tema rasizma je uvek prisutna, nekad opravdano, nekad ne.

Novi talas optužbi počeo je kada je Chanel Iman u intervjuu za Sunday Times izjavila kako modne kuće angažuju po jednu tamnoputu manekenku zbog provida raznovrsnosti i time ukazala na veliko prisustvo rasizma u modnoj industriji. Jourdan Dunn je izašla u javnost govoreći o svom iskustvu sa šminkerkom koja nije želela da je našminka jer je tamne puti, ali i podržavajući priču o angažovanju po jedne tamnopute devojke. Pre samo nedelju dana Miroslava Duma, urednica ruskog modnog sajta Buro247, pretpela ozbiljne napade i kritike jer je na svom sajtu prikazala bogatu rusku dizajnerku Dashu Zukova kako sedi na stolici koja je zapravo tamnoputa manekenka.

Sa druge strane na nož su dočekani i neki banalni potezi poput Afrikanki na minđušama i haljinama u prolećnoj kolekciji brenda Dolce&Gabanna, kao i editorijal časopisa Numero u kom je za promociju afričke mode iskorišćena manekenka svetle puti.

Uviđajući grešku modne kuće su požurile da isprave nepravdu i u svoje prolećne kampanje su uvrstile i tamnopute lepotice. Tako je Prada angažovala manekenku poreklom iz Kenije – Malaiku Firth, čije lice krasi prolećnu kampanju Valentina. Givenchy je za svoju prolećnu kolekciju inspirisanu plemenskom modom i tribalima angažovao Erykah Badu, prepoznatljivu po imidžu inspirisanom Afrikom. Rihanna je glavno lice prolećne kampanje modne kuće Balmain, a u proloćenoj kampanji brenda Miu Miu, pored glumice Elle Fanning, videćete i glumicu Lupitu N’Yongo koja se pojavljuje u filmu 12 Years a Slave.

Već spomenuta Joan Smalls našla se u najnovijoj kampanji modne kuće Fendi, a Tom Ford je angažovao Nigerijku Betty Adewole za svoju kolekciju dekorativne kozmetike. Poslednja vest stiže iz modne kuće Prabal Gurung koja je angažovala Liya Kebede.

Podsetimo se da je i jedan od najzapaženijih modnih događaja u 2013. bila upravo revija Ricka Owensa u kojoj je angažovao isključivo tamnopute plesačice iz Bruklina.

Skoro sve bitne modne kuće su ispravile nepravdu nanetu manekenkama tamne puti i pravda je bar za izvesno vreme zadovoljena. Pogledajte neke od kampanja u kojima su angažovane tamnopute manekenke u našoj galeriji:

Betty Adewole za kampanju Toma FordaOtvori galeriju
Advanced Style Stil ne bledi s vremenom – upoznajte dame sa bloga Advanced Style Sarah Jessica Parker Sarah Jessica Parker dizajnira cipele Barneys kampanja za proleće 2014. godine Transseksualni modeli u novoj kampanji za robnu kuću Barneys Nemci u uniformama duginih boja Zimske modne olimpijske igre · · · · · ·