Crno-beli filmovi
KULTURA · film/TV

Poznati glumac Hugh Jackman isukao je kandže Wolverina u filmu „Logan“, po poslednji put. Pored toga što se odriče glavne zvezde, ovaj film bi mogao sprovesti u delo još jedan presedan i postati prvi u „X-Men“ serijalu koji će se odreći boje. Reditelj James Mangold intenzivno radi na tome da Jackmanov oproštaj od uloge koja ga je proslavila ugleda svetlost dana u crno-beloj verziji. Njegove želje mogle su se naslutiti još u vreme produkcije, kada je „Logan“ reklamiran pomoću prelepih crno-belih fotografija.

Skloni smo tome da nedostatak boja na velikom platnu povezujemo sa davno prohujalom epohom, iako filmovi kao što su Schindler’s List, The Artist ili The White Ribbon dokazuju da crno-beli svet neće skoro otići na počinak. A koliko crno-bela kinematografska kombinacija može biti moderna, odvažna i magična možete se upoznati na listi koja sledi. U inat šarenoj konkurenciji, nijedan film na njoj nije stariji od pet godina

Frances Ha (2012)

Filmom Frances Ha reditelj Noah Baumbach želeo je da postigne delić atmosfere koja se 1979. godine mogla videti u kultnoj melodrami Manhattan. U tom sivom svetu velikog Njujorka provejava prijatna, neobična i sanjalački nezrela Baumbachova glavna junakinja, koju sjajno tumači Greta Gerwig, rediteljeva česta saradnica. Za ulogu dopadljive naslovne plesačice, koja neostvarene profesionalne želje rado utapa potragom za iskrenim prijateljstvom, Gerwigova je nominovana za Zlatni globus.

Much Ado About Nothing (2012)

Čini se da je reditelj Josh Whedon podjednako uspešan u svim filmskim žanrovima. Filmadžija koji je osmislio kultnu seriju Firefly i režirao onaj „mali“ superherojski film poznat kao The Avengers, vratio je odavno upokojenog Šekspira na veliko platno. Glavni junaci filma Much Ado About Nothing smešteni su u savremeno doba i mnoštvo odličnih glumaca sa lakoćom uverava gledaoca u prirodnost arhaičnog dijaloga. Whedon je ovu intrigantnu priču o ljubavi snimio za samo dvanaest dana u sopstvenom domu, što film čini još zanimljivijim.

Snow White / Blancanieves (2012)

Film The Artist imao je mnogo sreće. Da je Pablo Berger režirao svoje viđenje bajke o Snežani i sedam patuljaka koju godinu ranije, The Artist bi verovatno imao žestoku konkurenciju u trci za Oskara. Bergerova Snežana je besprekorna nema lepotica, kakvu do sada još nismo videli. Njom originalno vladaju nemirne umetničke duše, španska strast koride, pa čak i mazohizam.

Tabu (2012)

Zakoni dramaturgije tvrde da film ne voli naratore. Sve o čemu bi oni natenane pričali kamera može vizuelno da prikaže. Tabu je dobar primer za vešto odstupanje od tog pravila. Gotovo ceo film portugalskog reditelja Miguela Gomesa obeležen je glasom naratora, jednog od junaka filma. Tabu je priča o zabranjenoj ljubavi, bračnoj prevari i pokajanju. Pojedini sporedni likovi s početka filma ostali su, istina, nedorečeni, ali crno-bela fotografija istakla je ono najvažnije – sirovu snolikost Gomesovih glavnih junaka, zarobljenih u afričkoj avanturi.

Ida (2013)

Spielberg nije jedini koji ume maestralno da istakne stradanje Jevreja crno-belom tehnikom. Kultni reditelj Pawel Pawlikoski iskoristio je mnoštvo neobičnih kadrova da prikaže patnju kroz koju prolaze mlada Ida i njena tetka Wanda. Šezdesetih godina prošlog veka one pokušavaju da otkriju gde su sahranjeni najbliži članovi njihove porodice, a trebalo bi spomenuti da je na kraju emotivnog putovanja Ida nagrađena Oskarom za najbolji strani film.

Nebraska (2013)

Filmski festival u Kanu i dodela Oskara mogu biti diskutabilni, ali nisu napravili grešku kada su brojnim nominacijama istakli kvalitet filma Nebraska, gorko-slatkog ostvarenja reditelja Alexandera Paynea. Glumac Bruce Dern ostvario je jednu od najboljih uloga u karijeri tumačeći staru glavu porodice, koja se sa sinom odvažila na putovanje da bi preuzela navodno osvojenu nagradu od milion dolara. Nebraska je pravi mali biser road-trip žanra sa puno duše.

A Field in England (2013)

Kritičari su ovaj film nazvali originalnim, sirovim i hrabrim. Nisu pogrešili. Radnja je smeštena u sedamnaesti vek, dok glavnu okosnicu predstavlja potraga za blagom na izolovanoj poljani. Poetičnost i perfekcionizam kadrova oduševili bi i reditelja Terrenca Malicka, što je sjajno ako imamo u vidu da bi ovaj film sa samo pet glumaca bez problema mogao da se odigra i u pozorištu. Ljubitelji konvencionalnih radova ga zbog toga verovatno nikada neće zavoleti, ali ostali će teško ostati imuni na halucinacijama i okultizmom krcatu priču reditelja Bena Wheatleya.

A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

Vampiri su deca crno-bele epohe i odlično se snalaze u senkama. Međutim, sve dok Ana Lily Amirpour nije režirala fantastičan film A Girl Walks Home Alone at Night, izbegavali su tamne vilajete siromašnih četvrti u Iranu. Amirpourina magična mešavina drame i horora protkana je pričom o čudnovatoj ljubavi vampirice i autsajdera, a dotiče se i problema zavisnosti i socijalnog beznađa.

Aferim! (2015)

Zahvaljujući filmu Aferim! reditelj Radu Jude nagrađen je Srebrnim medvedom za najbolju režiju na Berlinskom filmskom festivalu. Jude je pametno iskoristio crno-belu tehniku da bi nas uspešno vratio u devetnaesti vek, u kojem lokalni policajac odlazi u potragu za odbeglim robom romskog porekla. Može se slobodno reći da su ovom prilikom istorijske okolnosti u nekadašnjoj Rumuniji predstavljene pomoću svojevrsnog evropskog odgovora na američki kaubojski žanr.

Mad Max: Fury Road (2015)

Poput Jamesa Mangolda i filma Logan, reditelj George Miller žudeo je za tim da jedan od najboljih blokbastera poslednjih godina – film Mad Max: Fury Road, zaživi u crno-beloj tehnici. Pre nekoliko meseci, zahvaljući Millerovoj istrajnosti, pobesneli Maks izgubio je svoje jarke boje na specijalnom blurej izdanju Black and Chrome. Da se ne lažemo, Mad Max: Fury Road je toliko dobar film da bi funkcionisao čak i kada bi bio ofarban u roze, tako da mu ni crno-bela promena nimalo nije naškodila.

žene Ženski TV likovi koji su potcenjeni "Dnevnik mašinovođe" 7 veličanstvenih: Zlatno doba novog srpskog filma sj Ovako danas izgleda Smith Jerrod iz serije „Seks i grad“ DANIEL_ACTION_CS_11172016_0018_V2 „Into the Badlands“ – Nova sezona hit serije o borilačkim veštinama · · ·