Gospođe iz Toleda na moru
U VAZDUHU · urban flash

Koliko se već sada radujemo letovanju i koliko hladnoću prethodnih meseci i sivilo grada želimo da zamenimo morem i vrelim peščanim plažama. Međutim, postoje ljudi u svetu koji nikada nisu videli more, te ponekad možemo da se zapitamo kako bi izgledala njihova prva reakcija ukoliko bi dobili mogućnost da ga vide…

Autori jedne talk show emisije na španskoj televiziji su pronašli dve žene u manjem mestu blizu Toleda, koje nikada u životu nisu videle more, i odlučili su da im poklone prvi odlazak na obalu. Cecilia ima 80 godina, a Almudena 55 i ove dve žene iz porodičnih i finansijskih razloga nikada nisu bile na moru, a želele su to iskustvo u životu.

Motivi televizijskih emisija ovog tipa nisu altruistički. Osnovni motiv je zabava gledalaca i gledanost emisije koja donosi finansijsku korist, ali reakcije istinske sreće zbog ispunjenja jedne životne želje i unutrašnje zadovoljstvo ovih žena predstavljaju neuporedivo veći dobitak. Tema emisije nas na momente natera da zastanemo i razmislimo koliko ima lepih i jednostavnih stvari koje izazivaju istinsko divljenje, a koje su nekim ljudima nedostupne tokom života. Almudena u jednom momentu kaže kako je mnoge stvari koje nije mogla da vidi u životu zamišljala kako izgledaju.

Prizori sreće ovih žena ne mogu nikoga da ostave ravnodušnim. One prvi put imaju mogućnost da dodirnu morsku vodu, osete slan ukus, da čuju šum talasa i počinju da plaču od sreće. Starija gospođa u jednom momentu uzvikuje kako je voda slana i pita se gde li je kraj ovoj vodi. Na kraju zaključuje da bi trebalo čak i poznijim godinama da ispunimo neke svoje životne želje.

Poruka je jasna i divna – nikada nije kasno za istinsko oduševljenje i nikada nije kasno za ispunjenje neke želje ili životnog sna. Gledaoci su na društvenim mrežama komentarisali kako je bilo divno i emotivno posmatrati dve starije gospođe koje se raduju i igraju u vodi kao devojčice. Zahvaljujući jednoj emisiji ove dve žene, koje život nije preterano mazio, mogle su na momenat da osete istinsku sreću i mogućnost novog iskustva.

Često možemo da čujemo poznanike i prijatelje koji kažu kako uvek pronađu način, i u finansijski lošoj situaciji, da borave desetak dana na moru. Možda je takav stav tokom života posledica našeg prvog ushićenja u susretu s ovom prirodnom lepotom. Sigurno bi trebalo da postoji više ovakvih emisija, marketinških kampanja, turističkih nagrada i poklona koje bi omogućile ljudima, koje su životne okolnosti sprečile, da dožive jedno ovako naizgled jednostavno, a ipak veličanstveno iskustvo.

venčanice Venčanice širom sveta mladeži Šta vaši mladeži otkrivaju o vama spavanje Evo zašto odjednom nismo umorni čim legnemo u krevet poznati One su se zabavljale sa istim momkom a ostale drugarice · · · ·