pjimage - 2019-06-13T222736.782
U VAZDUHU · flešbek

Glumica i pevačica rođena je 10. juna 1922. u Grand Rapidsu u Minesoti. Svoju scensku karijeru započela je kada je bila dete, nastupajući sa sestrama kao deo sastava „Vaudeville acta Gumm Sisters”. Sa 13 godina potpisala je filmski ugovor sa studiom MGM. Njeni prvi filmovi bili su „Pigskin Parade” (1936) i „Love Finds Andy Hardy” (1938) sa glumcem Mikijem Runijem.

Godine 1939, Garlandova se pojavila kao Doroti Gejl u Čarobnjaku iz Oza. Njen kostim, plavo-bela haljina sa keceljom i cipele, postali su ikonični, tako da i dan-danas inspirišu kreatore i utiču na modne trendove.

Garlandova, inače majka glumice i pevačice Lajze Mineli, suočila se sa pritiskom MGM-a zbog izgleda i kilaže u svojoj karijeri. Kao posledica toga, prepisani su joj amfetamini, od kojih je na kraju postala zavisna. Zvezda, koja je dosta voljena od strane gej zajednice, nastavila je da se bori sa drogom tokom karijere sve do svoje prerane smrti od predoziranja 1969. godine.

Džudi Garland ostavila je neizbrisiv trag u filmskoj industriji, a mi vam predstavljamo mali osvrt na njen život i karijeru u galeriji ispod.

Džudi GarlandOtvori galeriju
pjimage (97) Ove stvari sigurno niste znali o Ameliji Erhart BeFunky-collage (3) Evo šta je princeza Dajana zaista mislila o princu Čarlsu kada ga je upoznala BeFunky-collage (6) 15 retko viđenih portreta Če Gevare Naslovna fotografija - Ksenija Atanasijević (foto blic.rs) Ksenija Atanasijević: Prva žena koja je doktorirala u Srbiji · ·