Ingrid Goes West
KULTURA · film/TV

Priznajte (pa barem u sebi) da smo vas u prethodnih nekoliko navrata temeljno pripremili za ovo filmsko leto; ukazali smo vam na zicer-blokbastere, nešto atipičnije blokbastere, na novine u evropskom filmu, kao i na ponajbolje što nam stiže iz ovoletnje žetve horor i triler soja, a sada vam predstavljamo i pet potencijalnih slatkiša iz domena indie/nezavisnog filma.

The Little Hours

O čemu je: Negde tokom Srednjeg veka mladi sluga beži od okrutnog gospodora i utočište pronalazi u manastiru krcatom emocionalno neuravnoteženim opaticama. Kako se na početku predstavio kao gluv i slep, mladić će nastojati da sačuva tu svoju masku do kraja dok će opatice morati da pokušaju da odole iskušenju.
Zašto: Kako se scenarista i reditelj Jeff Baena prilično obrukao prethodnim filmom, tromom i prilično neduhovitom zombi-komedijom Life After Beth, ovaj film, kako vele, nadahnut Dekameronom preporučuje intrigantan trejler, era, ton i divna glumačka podela – tu su: Alison Brie, Aubrey Plaza, Dave Franco, Kate Micucci, Moly Shannon, John C. Reilly, Fred Armisen, Jemima Kirke, Paul Reiser, Adam Pally, Lauren Weedman, Nick Offerman..
Kada: u dva američka bioskopa počev od 30. juna.

A Ghost Story

O čemu je: Reč je, kažu, o filmskom preispitivanju baštine, ljubavi, gubitka, složenosti egzistencije, nedavno preminulih, te duha pod belim čaršavom koji se vraća u svoj dom u predgrađu kako bi se ponovo povezao sa svojom ožalošćenom suprugom.
Zašto: Nakon dovoljno uspešnog flerta sa komercijalnim filmom (u slučaju ostvarenja Pitov zmaj), sineasta Daviod Lowry vraća se svojoj indie-bazi, i zapravo ponavlja osnovnu glumačku podelu iz svog prethodnog indie-rada, malickovske drame Ain’t Them Bodies Saint; nanovo su tu Rooney Mara i Casey Affleck, a nakon premijere na festivalu Sundance, ovaj, inače, mahom pohvalno ocenjen film, postao je poznat i kao „film u kome Rooney Mara jede pitu čitavih pet minuta“. E, da, ulogu devojke-duha ovde glumi Kesha!
Kada: U Americi već od 7. jula.

Person to Person

O čemu je: Priča prati raznorodnu grupu Njujorčana koji, kako znaju i umeju, krstare kroz svoje lične odnose i neočekivane probleme tokom samo jednog jedinog dana.
Zašto: Premda ovaj mikro-sinopsis sluti da je u pitanju rutinirana i šematizovana indie dramedija, Person to Person zaslužuje punu pažnju filmofila jer je proistekao iz zbilja izvrsnog istoimenog kratkometražnog filma. Ako to nije dovoljno, istaknimo i to da su u glumačkom ansamblu i Michael Cera (Superbad, Juno), Abbi Jacobson (Abbi iz Broad City-ja) i znameniti veteran Philip Baker Hall.
Kada: Na VOD platformama od 28. jula.

Ingrid Goes West

O čemu je: Ingrid Thorburn je ostrašćena progoniteljka zvezda društvenih mreža koja je sada opsednuta Taylor Sloane, kraljicom Instagrama. Ingrid se seli u Los Anđeles gde uspeva da se infiltrira u život svoje opsesije, ali njihov odnos brzo prerasta okvire prijateljstva i sluti na rat do istrebljenja.
Zašto: Kako to i inače biva sa filmovima u kojima ona igra (i briljira), udarni mamac ovog filma nedvosmisleno jeste Aubrey Plaza (Parks and Recreation, Safety Not Guaranteed). Ipak, tu je i tema filma, tu je i jasan komični okvir, a mami i ostatak glumačkog tima: Elizabet Olsen, Wyatt Russell, Billy Magnuson… Na Sundance-u Ingrid Goes West je nagrađen za scenario.
Kada: U Americi od 11. avgusta.

Patti Cakes$

O čemu je: Priča ovog filma usredsređena je na reperku u pokušaju, Patriciju Dombrowski, poznatu i kao Killa P, ali i kao Patti Cake$, koja bije tešku bitku za slavu u svom ubogom rodnom gradu Nju Džerziju.
Zašto: Reč je o drami sa ponešto komičnog melanža koja je odlično prošla u Sundance-u, a koja je prikazana i u jednom od programa ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala. Trejler je zbilja neodoljiv, a tu su i povratnica Cathy Moriraty (pamtimo je kao rasnu lepoticu iz Scorceseovog Razjarenog bika) i Bridget Everett, stand-up zvezda i jedna od štićenica Amy Schumer.
Kada: U američkim bioskopima od 18. avgusta.

Actors-Who-Had-First-Kisses-Screen_cover Oni su se prvi put poljubili ispred kamere thegangonthesetaweoifalskdalsdkjfalsdjf_cover Retko viđene fotografije sa snimanja filma „Reservoir Dogs“ Untitled-14_0015_Layer 43 Komedija „Ćale moje bivše“ od sutra u bioskopima! before-sunrise-1_cover Najbolji filmovi u kojima dominiraju samo dva glumca · ·