photo-1507552967115-8fb65e2c79cc
KULTURA · fotografija

U eri društvenih mreža, čini se da više nije bitno čime se bavite i koliko zarađujete već samo koliko pratilaca imate, odnosno koliko lajkova i komentara skupite na dnevnom nivou. Što je taj broj veći, vaš uticaj raste, a to vam u perspektivi otvara brojne mogućnosti za poslovne angažmane, zanimljive projekte i saradnje koje možete lepo da unovčite. Zbog toga ne čudi što sve veći broj mladih danas pokušava da dosanja taj san. Zato vam u nastavku donosimo savete poznatih influensera sa kojima ćete to lakše postići.

Kako biste privukli pažnju ljudi, prvenstveno je bitno da imate kvalitetan sadržaj. To znači da se morate pozabaviti raznim aspektima dobre fotografije kao što su perspektiva, jačina svetla, izbor boja i filtera… No, kako biste postali vrhunski fotograf ili pak poznati influenser, ovi tehnički saveti nisu dovoljni. Potrebno je dosta mašte, ideja, kreativnosti, te oko za detalj… Evo na šta sve treba da obratite pažnju:

1. Adekvatan format

Ovo je vrlo bitan momenat prilikom pravljenja fotografije, jer od njega zavisi celokupna kompozicija.Tako je horizontalni format idealan za fotografisanje prirode, panorama, pejzaža i spontanih kadrova iz svakodnevnog života. Vertikalni format najbolji je za urbane prizore i fotografije na kojima želite da dočarate osećaj slobode. U obe varijante, bitno je da se objekat na fotografiji nalazi na mestu gde se presecaju linije koje grade devet polja na svakoj slici, kako biste najbolje privukli pažnju posmatrača.

2. Crno-bela ili kolor varijanta?

Crno-bela varijanta mnogo je bolji izbor u situaciji kada želite da fotografišete enterijer, jer tako linije i konture najbolje dolaze do izražaja. Isto važi za fotografije na kojima želite da kreirate filmski efekat. Boje su svakako mnogo bolja opcija za fotografisanje atraktivnog autfita, prirode, hrane i provoda.

3. Spontanost

Ono što je važno da znate jeste da spontane fotografije nekada ispadnu najbolje, baš kao na ovoj slici. One su naročito zanimljive ukoliko je na njima grupa ljudi, zato što njihovi različiti položaji fotografiji daju dinamiku. Ipak, ono što je ovde ključno jeste njihov kontrast sa geometrijskim linijama autobusa, što sve zajedno čini savršenom kompozicijom.

4. Kadrovi inspirisani filmom

Ovo je takođe vrlo dobar trik, pogotovo ukoliko ste ljubitelj filma ili estetike nekog posebnog reditelja. Stvaranje ovakvih fotografija zahteva dosta mašte i umeća, ali je krajnji rezultat uglavnom vrlo dobar. U ovom slučaju, reč je o kadru iz filma The train for Darjeeling, gde su boje zamenjene belom, kako bi se kreirao efekat svetlog i prozračnog prostora.

5. Minimalizam

Kao i u životu, i na Instragramu važi zlatno praviloManje je više! Kada iz kadra eliminišete sve nebitne rekvizite, stvarate utisak pročišćenosti, mira i harmonije, što svako voli da vidi. Stoga, težite jednostavnosti, i akcenat uvek stavite samo na jedan objekat ili detalj kako biste postigli najbolji efekat.


page-cover345 Lepota ljudskih pokreta na nadrealnim fotografijama cover Evo kako stvarno nastaju najbolje Instagram fotografije russian-clubs-moscow-nightlife-on-photos-by-nikita-shokhov-31-cover Evo kako se Rusi zabavljaju tokom noćnih izlazaka 10-Beautiful-Ocean-Images-Captured-in-2018-5c3c8de17c5fc__cover Okean nikada nije izgledao lepše nego na ovim fotografijama · · · · ·